Libische kustwacht brengt mensenlevens in gevaar, zegt Artsen Zonder Grenzen

Libische kustwacht brengt mensenlevens in gevaar, zegt Artsen Zonder Grenzen

De Libische kustwacht heeft de opvarenden van boten in de problemengeïntimideerd, en schoten in de lucht afgevuurd. Daarmee veroorzaakte ze chaos en bracht ze mensen in gevaar. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée, die getuige waren van het gewelddadige incident.

De teams van beide ngo’s waren op dat moment bezig om de redding van de opvarenden van de boten voor te bereiden. Ze verdeelden reddingsvesten, vòòr de mensen aan boord van hun schip de Aquarius gebracht zouden worden. Meer dan twintig opvarenden van één boot waren aan al boord van de Aquarius. De overige opvarenden bleven nog in hun boot, omdat de teams van de Aquarius een andere boot, die in grotere problemen verkeerde, ter hulp moest scheten.

Intussen naderde een bewapend schip van de Libische kustwacht. Twee Libische kustwachters, in uniform en gewapend, stapten aan boord van een rubber boot. Ze namen telefoons, geld en andere bezittingen af van de opvarenden”, zegt Annemarie Loof van Artsen Zonder Grenzen.

“De mensen voelden zich bedreigd en raakten in paniek. Ze waren doodsbang door het agressieve gedrag van de kustwacht.” Er brak paniek uit, meer dan zestig mensen belandden in zee.

“Veel passagiers – die gelukkig reddingsvesten hadden gekregen vòòr het schieten begon – sprongen in paniek in het water”, zegt Loof. “Onze teams haalden 67 mensen uit het water terwijl er in de lucht werd geschoten. Het is een mirakel dat er geen doden of gewonden zijn gevallen.”

“De Libische kustwacht had bijzonder weinig respect voor de mensen in de boten”, Aldus Loof. “Hun gedrag was roekeloos en gevaarlijk voor de opvarenden.”

“De Libische kustwacht krijgt opleidingen en andere ondersteuning van de Europese Unie. Dat maakt dit allemaal nog veel erger”, benadrukt Loof. “We denken dat de Italiaanse en Europese autoriteiten moeten stoppen de Libische kustwacht te steunen, rechstreeks en onrechstreeks. Die steun brengt immers mensenlevens in gevaar.”

Ondanks de chaos konden de teams van Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée 1004 mensen in veiligheid brengen aan boord van de Aquarius.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.