Libische autoriteiten sluiten het detentiecentrum in Misrata
Op 14 oktober hebben de Libische autoriteiten het detentiecentrum Karareem in Misrata, in het centrale kustgebied van Libië, gesloten. Meer dan honderd vluchtelingen en migranten die willekeurig in dit centrum werden vastgehouden, zijn overgebracht naar twee andere detentiecentra in dezelfde regio: Zliten en Souq Al Khamees. In die twee centra zouden de detentie-omstandigheden uiterst slecht zijn, volgens onze teams, de Libische autoriteiten en de UNHCR (Het Hoog Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties).
Mannen, vrouwen en kinderen worden willekeurig vastgehouden in deze centra. Sommigen pas maanden, maar veel mensen zitten daar al jaren vast. De omstandigheden zijn er onmenselijk: er is weinig voedsel, water of zelfs maar buitenlucht. Sommigen van hen zijn in Libië gefolterd of slachtoffer geworden van mensenhandel. Deze mensen zullen nu nog langer aan dezelfde onmenselijke omstandigheden worden blootgesteld.
"De sluiting van één detentiecentrum zou een stap in de goede richting zijn als deze vluchtelingen en migranten vrij verkeer, bescherming en bijstand zouden krijgen. Maar nu worden ze van het ene detentiecentrum naar het andere verplaatst, de omstandigheden gaan van kwaad tot erger. Ze zitten vast in een eindeloze cyclus van wanhoop en geweld. Ze hadden op zijn minst moeten worden vrijgelaten en verzorgd in een veiligere omgeving", zegt Sacha Petiot, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Libië.
Het gewapende conflict dat in april rond Tripoli begon, heeft de situatie gevaarlijker gemaakt voor de vluchtelingen en migranten die worden vastgehouden in de gebieden waar conflicten plaatsvinden. Op 2 juli van dit jaar kwamen naar schatting 60 mensen om tijdens een luchtaanval op het detentiecentrum in Tajoura, waarna werd oproepen tot sluiting van de Libische detentiecentra, ook door de Libische autoriteiten zelf.
Er zijn momenteel geen veilige plaatsen in Libië waar vluchtelingen en migranten bescherming en hulp kunnen vinden. In de enige faciliteit die door de UNHCR word beheerd, de Gathering and Departure Facility in Tripoli, is geen plaats meer om meer mensen op te vangen.
"Er zijn meer evacuaties uit Libië nodig. Daarmee kunnen we levens redden. Er moet een alternatief komen voor detentie, zoals het opzetten van opvangcentra om onmiddellijke, tijdelijke bescherming te bieden in Libië. Zo niet worden de meest kwetsbare vluchtelingen en migranten veroordeeld tot eindeloze opsluiting en verder blootgesteld aan levensgevaarlijke situaties", besluit Petiot.
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2016 in Libische detentiecentra. Daar bieden we algemene en psychologische gezondheidsdiensten en verwijzen we patiënten door naar ziekenhuizen. We herhalen met kracht onze oproep om deze kwetsbare mensen vrij te laten, hen te evacueren uit Libië, maar ook om een einde te maken aan het Europese beleid van onderschepping en de gedwongen terugkeer naar Libië van mensen die proberen te ontsnappen over zee.