Libië: tientallen vluchtelingen en migranten gewond na vluchtpoging uit vreselijke gevangenschap

Woensdagavond 25 mei ontsnapten meer dan honderd vluchtelingen en migranten aan mensensmokkelaars die hen hadden ontvoerd en vastgehouden ten westen van Bani Walid in Libië. Gedurende deze ontsnappingspoging werden ze beschoten. Er vielen verschillende doden en 25 gewonden werden opgenomen in het ziekenhuis van Bani Walid. 

De getraumatiseerde overlevenden, voornamelijk niet-begeleide minderjarigen uit Eritrea, Ethiopië en Somalië die in Europa asiel wouden aanvragen, getuigden vastgehouden te zijn door mensensmokkelaars die hen meermaals doorverkochten tussen Bani Walid en Nesma. 

Artsen Zonder Grenzen voorzag medisch materiaal en ondersteunde het ziekenhuispersoneel van Bani Walid met de verzorging van de 25 gewonden. 18 onder hen hadden lichte verwondingen, maar 7 moesten in het ziekenhuis worden opgenomen voor ernstige schotwonden en meerdere breuken. 

Overlevenden getuigden dat minstens 15 mensen het leven lieten en zo'n 40 anderen (voornamelijk vrouwen) achterbleven. Een aantal onder hen vertelde al 3 jaar opgesloten te zijn. De door elektrische brandwonden gehavende lichamen en oude, geïnfecteerde wonden duiden op de beproevingen die ze doorstonden. 

Een groep mensen uit de gemeenschap van Bani Walid bood bescherming aan de ontsnapte vluchtelingen, die werden achtervolgd door hun gijzelnemers en andere gewapende mannen die hen opnieuw probeerden te ontvoeren. 

De 117 overlevenden werden onder toezicht van lokale veiligheidstroepen geëscorteerd naar een beveiligde locatie in Bani Walid, om vervolgens te worden overgebracht naar detentiecentra in Tripoli. Teams van Artsen Zonder Grenzen boden er medische zorgen aan. 14 slachtoffers met schotwonden en breuken werden naar het ziekenhuis in Tripoli overgebracht. 

"Het is uitermate belangrijk dat deze kwetsbare personen de nodige verzorging krijgen, maar ook beschermd worden tegen nog meer leed na de gruwel die ze overleefden. Willekeurige opsluiting is geen oplossing, ze hebben dringend nood aan bescherming en ondersteuning", zegt Christophe Biteay, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Libië. 

De gebeurtenissen tonen opnieuw aan in welke omstandigheden veel vluchtelingen en migranten belanden op hun tocht door Libië. Artsen Zonder Grenzen heeft geen toegang tot de illegale gevangenissen in Bani Walid en weet bijgevolg niet hoeveel migranten er zo worden opgesloten. Ontvoering voor losgeld blijft een bloeiende onderneming die wordt versterkt door het Europese beleid dat gericht is op het criminaliseren van vluchtelingen en migranten en kost wat kost wil vermijden dat ze de Europese kusten bereiken. 

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds een jaar in Bani Walid, waar ze per maand gemiddeld 100 consultaties uitvoert. In de regio is naar verluidt ontvoering en foltering van migranten en vluchtelingen voor losgeld wijdverspreid. AZG werkt eveneens in detentiecentra in Tripoli, Khoms en Misrata.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.