Khartoem, Soedan: chirurgie AZG stopt omwille van geblokkeerde voorraden

Khartoem, Soedan: chirurgie AZG stopt omwille van geblokkeerde voorraden

KHARTOEM/BRUSSEL: Artsen Zonder Grenzen moet stoppen met de ondersteuning van levensreddende chirurgische activiteiten, zoals traumachirurgie en keizersneden, in het Bashair Teaching Hospital in het zuiden van Khartoem. Militaire autoriteiten blokkeren namelijk het vervoer van chirurgisch materiaal van Wad Madani naar het zuiden van Khartoem al meer dan een maand waardoor de activiteiten niet langer mogelijk zijn.

"Het is verschrikkelijk om niet langer te kunnen opereren in het Bashair ziekenhuis. Sinds half mei, op minder dan 6 maand, heeft de spoedeisende hulp van het ziekenhuis bijna 5.000 patiënten ontvangen en heeft het chirurgisch team van AZG meer dan 3.000 chirurgische ingrepen uitgevoerd. De nood is enorm. Doordat de nodige medicijnen en materialen om een operatie uit te voeren geblokkeerd zijn, worden mensen beroofd van de gezondheidszorg die ze zo hard nodig hebben," aldus Shazeer Majeed, chirurgisch referent van AZG.

Niet langer toestemming om voorraden te leveren

Sinds half mei werkt Artsen Zonder Grenzen samen met medewerkers en vrijwilligers van het ministerie van Volksgezondheid in het Bashair Teaching Hospital. Maar sinds 8 september geven ​ de militaire autoriteiten AZG echter geen toestemming meer om nieuwe chirurgische voorraden vanuit onze opslagplaatsen in Wad Madani naar ziekenhuizen in het zuiden van Khartoem te brengen. De chirurgische voorraden van AZG in het Bashair ziekenhuis zijn nu dus op, waardoor het onmogelijk is om de chirurgische activiteiten voort te zetten.

"Na wekenlange discussies kregen we op zondag 1 oktober te horen dat de militaire autoriteiten in Wad Madani het vervoer van chirurgische voorraden, ook voor keizersneden, naar ziekenhuizen in het zuiden van Khartoem niet meer zullen toestaan. Ondanks herhaalde afspraken met de gezondheidsautoriteiten blijven deze essentiële voorraden geblokkeerd en zijn de voorraden in het ziekenhuis nu op. We hebben geen andere keuze dan onze steun aan chirurgische activiteiten in het Bashair Teaching Hospital op te schorten en ons chirurgisch team tijdelijk terug te trekken", zegt Michiel Hofman, operationeel coördinator voor Soedan. "We kunnen onze medische teams niet vragen om te blijven als ze geen levensreddende zorg meer kunnen bieden, zoals ze medisch verplicht zijn te doen."

Chirurgen verwijderen een kogel uit het been van een patiënt in het Bashair Teaching Hospital in Khartoem
Chirurgen verwijderen een kogel uit het been van een patiënt in het Bashair Teaching Hospital in Khartoem

Ook andere voorraden slinken

Artsen Zonder Grenzen zal steun blijven verlenen aan de kraamzorg, spoedeisende hulp en poliklinische zorg in het Bashair ziekenhuis. Voorlopig blijft AZG medische zorg en ondersteuning bieden in drie andere grote ziekenhuizen in Khartoem en Omdurman, hoewel de voorraden in sommige van deze ziekenhuizen ook opgeraken. De chirurgische voorraden in het Turkse ziekenhuis in het zuiden van Khartoem, dat ook getroffen is door de blokkade, zullen waarschijnlijk binnen twee weken uitgeput raken.

AZG blijft in gesprek met alle betrokken autoriteiten om deze blokkades op te heffen en is klaar om haar chirurgische activiteiten te hervatten zodra de bevoorradingslijnen zijn hersteld.

--- einde ---

AZG in Soedan

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1979 in Soedan. We werken momenteel in 10 staten in Soedan, waaronder Khartoem stad en staat, Al-Jazeera, Witte Nijl, Blauwe Nijl, Rivier Nijl, Al Gedaref, West Darfur, Noord Darfur, Centraal Darfur, Zuid Darfur staat. ​

De noodhulp van AZG Soedan heeft een budget van 76 miljoen euro voor 2023 en een team van 1.145 Soedanese medewerkers en 57 internationale medewerkers in Soedan. AZG betaalt ook ongeveer 1.358 medewerkers van het ministerie van Gezondheid.

AZG-teams in Soedan behandelen mensen die gewond zijn geraakt tijdens de gevechten voor ​ ontploffingswonden en schotwonden, we behandelen overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten, we bieden er moeder- en kinderzorg en runnen mobiele klinieken op locaties waar ontheemden samenkomen. Verder bieden de teams ondersteuning op het vlak van water en sanitaire voorzieningen, en ondersteunen ze gezondheidszorgfaciliteiten door middel van donaties, stimulansen voor personeel van het ministerie van Gezondheid. Tot slot geven de teams training en logistieke ondersteuning. Artsen Zonder Grenzen zet ook enkele activiteiten voort die al voor het begin van het conflict werden uitgevoerd.

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.