Juba, Zuid-Sudan: Artsen Zonder Grenzen biedt hulp met mobiele klinieken

Vanwege de opgelaaide gevechten in en rond Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, heeft Artsen Zonder Grenzen mobiele klinieken opgezet om medische hulp te bieden aan mensen in de regio. Zo bezocht een medisch team gisteren de St. Theresa Kerk in de stad waar 2.500 mensen een veilig heenkomen hadden gezocht. Zij behandelden 115 mensen, onder wie 82 kinderen.

Dode lichamen op straat

Veel patiënten hadden luchtweginfecties, koorts of diarree. Enkelen hadden schotwonden of andere verwondingen als gevolg van het geweld. De meest hevige gevechten vonden plaats in het gebied Guedele, nabij Juba, waar een legerbasis is. Het team in Guedele zag er gisteren dode lichamen op straat liggen. Veel huizen zijn er geplunderd. De mensen die in het gebied wonen zijn al zeer kwetsbaar en hebben nauwelijks toegang tot medische zorg.

Medisch materiaal

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ook medische voorzieningen in Juba met materiaal. Zo leverde de organisatie chirurgische kits aan het Juba Teaching Hospital, medisch materiaal aan ziekenhuizen op zogeheten Protection of Civilian-terreinen van de VN en lijkenzakken aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Toenemende spanningen

Ook buiten Juba nemen de spanningen toe. Als gevolg daarvan kwamen er 6.000 nieuwe vluchtelingen naar het vluchtelingenkamp in de plaats Bentiu. Ook in de plaatsen Wau en Leer wordt opnieuw gevochten. De instabiele situatie bemoeilijkt het geven van medische hulp aan mensen die dat acuut nodig hebben.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.