Jemen - Ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Mokka gedeeltelijk verwoest tijdens luchtaanval

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Mokka, in het zuidwesten van Jemen, werd woensdagavond gedeeltelijk verwoest tijdens een luchtaanval.

Op het moment van de aanval waren ongeveer 30 patiënten en 35 medewerkers aanwezig in het ziekenhuis. Gelukkig werden er geen slachtoffers gemeld. Meteen werd iedereen geëvacueerd. De meeste stabiele patiënten konden het getroffen gebied op eigen kracht verlaten; enkele kritieke patiënten, waaronder twee pasgeboren baby's, werden door de teams van Artsen Zonder Grenzen overgebracht naar een ander ziekenhuis in Mokka.

Op de luchtaanval, die naast het ziekenhuis ook omliggende gebouwen trof, waaronder een militair magazijn, volgden snel verschillende explosies. In de apotheek brak een brand uit en de kantoorgebouwen werden vernield. De ramen van de ziekenhuisafdelingen werden door de kracht van de ontploffingen verbrijzeld. De schade aan een aantal technische gebouwen, waaronder het gebouw waar de stroomgenerator zich bevindt, moet nog worden geraamd.

Momenteel zijn alle medische activiteiten in het ziekenhuis opgeschort. Een deel van het medische team zal worden overgeplaatst naar Aden. Vooraleer enige activiteit kan worden heropgestart, moet eerst een ontmijningsdienst het risico op de aanwezigheid van niet-ontplofte explosieven op de site uitsluiten.

De exacte ligging van het ziekenhuis was eerder al aan alle strijdende partijen en autoriteiten meegedeeld. In elk geval was de aanwezigheid van het ziekenhuis sinds haar opening in 2018 goed bekend bij alle strijdende partijen.

Artsen Zonder Grenzen roept nogmaals op dat alle partijen in het conflict proactief alle nodige maatregelen moeten nemen om de medische faciliteiten te sparen.

"Het is puur toeval dat deze luchtaanval geen enkel slachtoffer heeft gemaakt onder de patiënten of het personeel. Dit had wel degelijk een bloedbad kunnen zijn", zegt Caroline Seguin, programmahoofd van Artsen Zonder Grenzen in Jemen. "Doordat dit ziekenhuis buiten gebruik is, hebben de mensen in de omgeving nu geen toegang meer tot broodnodige, vaak levensreddende, zorg.

Artsen Zonder Grenzen opende het ziekenhuis in Mokka in augustus 2018 om spoedhulp en chirurgie te bieden aan patiënten met conflictgerelateerde verwondingen. Ook andere chirurgische noodgevallen, zoals keizersneden voor gecompliceerde bevallingen, werden er behandeld.

Het ziekenhuis heeft een capaciteit van 35 bedden en is het enige gratis ziekenhuis dat deze diensten in de regio van Mokka biedt aan burgers. Sinds het begin van het jaar werden in totaal 1.787 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en werden 2.476 chirurgische ingrepen uitgevoerd, waaronder 201 keizersneden.

Noot voor de redactie

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1986 in Jemen. De teams van Artsen Zonder Grenzen werken momenteel in 12 ziekenhuizen en bieden ondersteuning aan meer dan 20 zorgfaciliteiten in 11 gouvernementen: Abyan, Aden, Amran, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Lahj, Saada, Sanaa, Shabwah en Taiz.

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.