JEMEN: tweede golf overspoelt medische voorzieningen, Artsen zonder Grenzen roept internationale actoren op om de steun voor de COVID-19-respons te vergroten

In Aden en vele andere delen van het land ziet Artsen Zonder Grenzen (AZG) een dramatische toestroom van ernstig zieke COVID-19-patiënten met nood aan ziekenhuisopname.

“We dringen er bij alle medisch-humanitaire organisaties in Jemen op aan om hun COVID-19-noodhulp snel op te schalen. Internationale donoren die hun humanitaire financiering voor Jemen terugschroefden, moeten ook snel handelen”, zegt Raphael Veicht, hoofd van de missie van Artsen zonder Grenzen in Jemen. "Alle aspecten van de Covid-19-interventie verkeren in nood en hebben meer internationale steun nodig, van inlichtingen rond volksgezondheid tot vaccinaties en zuurstoftherapie - ondersteuning is over de hele linie nodig."

Na zes jaar oorlog is de gezondheidszorg in Jemen kreupel en is de behandelingscapaciteit van de ICU beperkt. AZG verleent steun aan het COVID-19-behandelcentrum in het Al Gamhouria-ziekenhuis. Het medisch team kan 11 Intensive Care Unit (ICU) -bedden en maximaal 46 patiënten op de klinische afdeling verzorgen. Momenteel zijn alle 11 ICU-bedden volledig bezet.

"Helaas verkeren veel van de patiënten die we zien bij aankomst al in een kritieke medische toestand", zegt Line Lootens, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Jemen (opmerking voor de pers: Line is Nederlandstalig en bereikbaar voor interviews). “De meeste patiënten hebben zeer hoge zuurstofniveaus en medische behandeling nodig. Sommige patiënten hebben ook mechanische beademing nodig op de Intensieve Zorgen eenheid, wat technisch moeilijk is en een zeer hoog niveau van medische zorg vereist."

Artsen zonder Grenzen roept de Jemenitische bevolking op om de preventiemaatregelen van Covid-19, zoals afstand houden, handen wassen en maskers dragen, strenger te volgen. Het is ook belangrijk dat patiënten met ernstige symptomen in een vroeg stadium gespecialiseerde medische zorg zoeken om een betere kans op herstel van de ziekte te hebben.

De respons van AZG op Covid-19 wordt uitgevoerd met de steun van het Ministerie van Volksgezondheid en Bevolking en het Al Gamhouria General Hospital Management. Tegenwoordig bestaat het team van behandelcentrum COVID-19 uit meer dan 100 artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel die de klok rond werken om in de behoeften te voorzien.

We zijn erg dankbaar voor deze broodnodige steun van de gezondheidsautoriteiten in Jemen. Desalniettemin is de sterke toename van Covid-19-gevallen de afgelopen weken buitengewoon alarmerend en zorgwekkend”, zegt Raphael Veicht. "Terwijl sommige landen met succes de helft van hun bevolking hebben gevaccineerd, bevindt Jemen zich achteraan in de rij voor vaccins. Opnieuw benadrukt dit de wereldwijde ongelijkheid voor toegang tot vaccins. Tot nu toe is er nog helemaal niemand in het land gevaccineerd."

Het behandelcentrum Al Gamhouria Covid-19 in Aden werd in 2020 opgericht door AZG tijdens de eerste golf van de uitbraak van Covid-19. Het werd later overgedragen aan het Ministerie van Volksgezondheid en Bevolking toen de gezondheidssituatie verbeterde. Na de sterke toename van Covid-19-gevallen begin deze maand, werd op 15 maart een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met het Ministerie van Volksgezondheid en Bevolking en het Al Gamhouria-ziekenhuismanagement om een Covid-19-noodinterventie opnieuw te lanceren.

Om ernstig zieke COVID-19-patiënten te kunnen verzorgen, heeft AZG een COVID-19-noodteam in Aden ingezet, bestaande uit 1 medisch coördinator, 2 IC-artsen, 2 IC-verpleegkundigen en 2 logistiek medewerkers.

 

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.