Jemen: De autoriteiten moeten alles doen wat ze kunnen om de COVID-19-respons te vergemakkelijken.

Nadat de eerste covid-19-patiënt vandaag in Jemen is bevestigd, roept Artsen Zonder Grenzen de autoriteiten in Jemen op om de toegang tot het land voor bevoorrading en humanitair personeel dringend toe te staan, zodat er gemakkelijker op de ziekte kan worden gereageerd.

Hoewel de verschillende autoriteiten in Jemen al stappen ondernomen hebben om een reactie op de COVID-19-pandemie te plannen, betekent vijf jaar oorlog dat het gezondheidsstelsel is ingestort, waardoor een effectieve reactie op de ziekte met de bestaande middelen in het land bijna onmogelijk is. "Er moet dringend meer persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en testcapaciteit in Jemen worden ingevoerd, zowel voor het nationale gezondheidsstelsel als voor humanitaire organisaties", aldus Caroline Seguin, verantwoordelijke voor de programma’s voor Jemen, "De verschillende Jemenitische autoriteiten moeten ook medische medewerkers van buitenlandse organisaties toelaten".

Ondanks het wereldwijde tekort aan PBM's en tests mogen landen als Jemen, die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van COVID-19, niet worden vergeten wanneer de voorraden worden verdeeld. Alle landen moeten ook hun steentje bijdragen aan het vergemakkelijken van het verkeer van humanitaire hulpverleners. Artsen Zonder Grenzen heeft de autoriteiten in Aden en Sanaa geholpen bij het opzetten van behandelcentra voor COVID-19 in beide steden, maar over het algemeen zijn er in het land bijna geen behandelcentra klaar om te opereren en zijn er zeer weinig middelen beschikbaar om het personeel in de gezondheidszorg te betalen.

Het beperkte aantal functionerende ziekenhuizen en gezondheidscentra brengt Artsen Zonder Grenzen ertoe te geloven dat de verspreiding van COVID-19 kritiek zou kunnen worden als er niet snel aanvullende steun en maatregelen worden getroffen. "Hoewel we de kracht hebben dat 90% van ons personeel in Jemenitisch is, zal extra steun in de komende weken en maanden van vitaal belang zijn voor een personeel dat toch al zwaar overbelast is", aldus Seguin. "Al het personeel dat het land binnenkomt zal 14 dagen in quarantaine gaan om de verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen."

De aankondiging van het eerste bevestigde patiënt in Jemen is een zorgwekkende maar onvermijdelijke ontwikkeling. Jemen was een van de laatste landen ter wereld die geen gevallen van COVID-19 hebben geregistreerd, misschien vanwege een ernstig gebrek aan testcapaciteit in het land.

Ziekenhuizen hebben moeite om te voorzien in de bestaande behoeften van de mensen in Jemen te midden van de oorlog. De verspreiding van COVID-19 zou een reeds gebroken systeem enorm onder druk zetten. De ziekte zou zich zeer snel kunnen verspreiden, vooral in overbevolkte gebieden zoals steden en kampen voor de ontheemden. Op het platteland, waar nauwelijks gezondheidsfaciliteiten bestaan, zouden weinig of geen tests, contacttracering, isolatie en andere maatregelen op het gebied van de volksgezondheid een zeer moeilijk antwoord bieden.

In de weinige ziekenhuizen en gezondheidscentra die er zijn, ontbreekt het aan de capaciteit van de intensive care om de meest zieken te behandelen. Ze zouden snel overweldigd raken terwijl ze nog steeds slachtoffers van de gevechten behandelen en inspelen op andere medische behoeften.

Naast het bijstaan van de autoriteiten bij de behandeling van COVID-19 is het van essentieel belang dat humanitaire hulpverleners, zoals Artsen Zonder Grenzen, gegarandeerd toegang krijgen en hun levensreddende noodactiviteiten kunnen voortzetten voor vrouwen die baby's ter wereld brengen, mensen die gewond zijn geraakt tijdens de gevechten of kinderen die lijden aan ondervoeding.  

In de afgelopen weken is Artsen Zonder Grenzen al begonnen met de samenwerking met de verschillende Jemenitische autoriteiten bij de planning van de hulpverlening aan COVID-19, en we zullen ons best doen om het Jemenitische volk de komende weken te steunen. Zonder de mogelijkheid om meer personeel of voorraden in te zetten, zal onze capaciteit echter beperkt blijven.

Artsen Zonder Grenzen heeft projecten en ondersteunt faciliteiten in 13 gouvernementen in heel Jemen, en is sinds 2007 onafgebroken aanwezig in het land.

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.