Jemen: AZG schort medische opnames in Al Sadaqah ziekenhuis op na ontvoering en moord op patiënt

Jemen: AZG schort medische opnames in Al Sadaqah ziekenhuis op na ontvoering en moord op patiënt

Artsen Zonder Grenzen heeft alle opnames van patiënten in het ziekenhuis van Al Sadaqah in Aden tijdelijk opgeschort na de ontvoering en moord op een patiënt. In de ochtend van 2 april 2019 bedreigde een groep gewapende mannen bewakers en medisch personeel van het chirurgisch ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Aden. Ze drongen het gebouw binnen en ontvoerden een patiënt die de vorige dag was opgenomen en geopereerd zou worden. Later die dag werd de patiënt dood aangetroffen in een straat in het stadsdeel Al Mansoura.

Sinds begin dit jaar hebben zich in het ziekenhuis van Al Sadaqah in Aden al meerdere bedreigingen en veiligheidsincidenten voorgedaan, gericht naar zowel zowel patiënten als personeel. 

"Na dit incident hebben we geen andere keuze dan de opname van patiënten op te schorten tot nader order", stelt Caroline Seguin, projectverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Jemen. "In de afgelopen weken draaide het ziekenhuis op volle capaciteit, vooral dan de spoedafdeling en intensive care, als gevolg van de escalatie van geweld in de stad".

“Deze opschorting komt op een moeilijk moment voor de patiënten en hun families in de districten Aden, Hodeidah en Taiz. De oorlogsgewonden die moeten geopereerd worden komen dagelijks via deze plaatsen naar ons ziekenhuis”, zegt Seguin. “We zijn zeer bezorgd door de verslechterde veiligheidssituatie in Aden en de gevolgen voor de medische activiteiten. Dergelijke incidenten brengen het leven van onze patiënten en personeel in gevaar.”

Artsen Zonder Grenzen werkt al sinds 2012 in het Al Sadaqah-ziekenhuis in Aden. Sinds dan voerde de organisatie meer dan 30.000 spoedraadplegingen uit voor patiënten afkomstig uit Abyan, Taiz, en Hodeidah, waar overal gevochten wordt.

Tijdens de slag om Aden in 2015 was het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen een van de weinige functionerende faciliteiten waar nog kon geopereerd worden. Tussen maart en augustus 2015 behandelden de teams van Artsen Zonder Grenzen er 2.800 oorlogsgewonden.

In 2018 verhoogde Artsen Zonder Grenzen haar capaciteit in Al Sadaqah tot 104 bedden, om tegemoet te komen aan de stijging van het aantal oorlogsgewonden door het offensief in Hodeidah. In 2018 hielden de teams van Artsen Zonder Grenzen er meer dan 6.000 spoedraadplegingen en opereerden ze meer dan 5.400 patiënten.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.