Israëlische autoriteiten moeten collectieve bestraffing van Palestijnen en het gebruik van hulp als oorlogsmiddel stoppen
JERUZALEM - Artsen Zonder Grenzen (AZG) veroordeelt krachtig de door Israël opgelegde belegering van de Gazastrook, waardoor mensen verstoken blijven van basisdiensten en essentiële voorzieningen zoals toegang tot water, door het afsluiten van de elektriciteitsvoorziening op 9 maart.

De Israëlische autoriteiten hebben de humanitaire behoeften geïnstrumentaliseerd en gebruiken ze als onderhandelingstroef door onder andere de elektriciteitsvoorziening naar de Gazastrook af te sluiten en te verhinderen dat eender welke hulp de Gazastrook binnenkomt. Dit beleid, dat neerkomt op een collectieve straf, moet onmiddellijk worden stopgezet. AZG roept de Israëlische autoriteiten op om het internationaal humanitair recht te respecteren en hun verantwoordelijkheid als bezettingsmacht te nemen, en om een einde te maken aan deze onmenselijke blokkade van de Strook.
De bondgenoten van Israël hebben deze ernstige schending van het internationaal humanitair recht doelbewust genegeerd en dit gedrag genormaliseerd. Artsen Zonder Grenzen dringt er ook bij de bondgenoten van Israël, inclusief de Verenigde Staten, op aan om af te zien van het normaliseren van dergelijke acties en om doortastend op te treden om te voorkomen dat Gaza verder wegzinkt in verwoesting.
“De Israëlische autoriteiten normaliseren opnieuw het gebruik van hulp als onderhandelingsmiddel. Dit is schandalig. Humanitaire hulp mag nooit worden gebruikt als onderhandelingstroef in een oorlog”, zegt Myriam Laaroussi, AZG-noodhulpcoördinator. “De blokkade van alle bevoorrading treft onvermijdelijk honderdduizenden mensen en heeft dodelijke gevolgen.”
Op een moment dat het staakt-het-vuren een toename van de humanitaire hulp zou moeten betekenen, hebben de Israëlische autoriteiten de toegang van alle hulpgoederen tot stilstand gebracht. De laatste hulpgoederen die onze teams Gaza konden binnenbrengen waren drie vrachtwagens met voornamelijk medische voorraden op 27 februari. AZG heeft verschillende vrachtwagens die gepland stonden om de Gazastrook binnen te gaan voor de blokkade.
AZG-teams proberen de hulpverlening in Gaza op te schalen, vooral in het noorden waar mensen al maanden verstoken zijn van basisbehoeften.
“Gaza zit nu zonder binnenkomende brandstof,” zegt Laaroussi. “Onze handen zijn gebonden en zonder toevoerleiding wordt het nog moeilijker om de mensen in Gaza te helpen wanneer onze voorraden op zijn. Een staakt-het-vuren zonder opschaling van de humanitaire hulp is tegenstrijdig.”
Tegelijkertijd heeft de opschorting van de elektriciteitsvoorziening aan de Strook door de Israëlische regering de belangrijkste waterontziltingsfabriek in Khan Younis, in het zuiden van Gaza, al gedwongen om op brandstof te draaien. De fabriek heeft haar productie teruggebracht van 17 miljoen naar 2,5 miljoen liter per dag. Dit besluit om de elektriciteit uit te schakelen zal dus geleidelijk ernstige gevolgen hebben voor de openbare watervoorziening.
Door de Israëlische belegering die op 9 oktober 2023 begon, zaten honderdduizenden mensen in Gaza zonder stroom, voedsel of brandstof, wat een humanitaire ramp veroorzaakte. Na 15 maanden van bombardementen, ontheemding en uitbraken van ziektes bleven de hulpinspanningen beperkt door verplichte goedkeuring vooraf van de Israëlische autoriteiten, of anders afwijzing, van zogenaamde “producten voor tweeërlei gebruik” (die ook als wapens zouden kunnen gebruikt worden, red.)
“Zoals alle humanitaire organisaties wordt Artsen Zonder Grenzen gedwongen zich aan te passen aan de voorwaarden die door de Israëlische autoriteiten worden opgelegd als onderdeel van een systeem dat is ontworpen om de blokkade van Gaza te handhaven”, zegt Laaroussi.“Hoewel er tijdens het staakt-het-vuren meer vrachtwagens zijn binnengekomen, heeft het toegangssysteem voor goederen van de Israëlische autoriteiten, dat systematisch wordt gebruikt om humanitaire hulp te belemmeren, het ons onmogelijk gemaakt om naar behoren op te schalen, zelfs vóór deze blokkade.”
Dit ondoorzichtige systeem belemmert en beperkt systematisch de toegang van levensreddende goederen zoals scalpels, scharen, zuurstofconcentrators, ontziltingsapparaten en generatoren. Zelfs als goederen worden goedgekeurd, duurt het proces lang en blijft het een complexe bureaucratische hindernis.
Steven De Bondt