Irak: AZG zet twee veldhospitalen voor oorlogsgewonden op nabij frontlinie Mosul

Als antwoord op de hevige gevechten in en rond Mosul en de uitdijende humanitaire crisis in Irak, zet Artsen Zonder Grenzen twee veldhospitalen met levensreddende chirurgische capaciteit op dicht bij de frontlinie. De organisatie breidt haar steun aan de vluchtelingen van het conflict ook verder uit.

Twee veldhospitalen bij de frontlinie

Artsen Zonder Grenzen zette een eerste veldhospitaal op 30 km ten noorden van Mosul, op de belangrijkste weg naar Dohuk, en is volop bezig een tweede op te zetten in Qayyarah, 60 km ten zuiden van Mosul. De organisatie zal ook geavanceerde medische posten ontplooien nog dichter bij de frontlinie, waar patiënten kunnen gestabiliseerd worden vooraleer ze verder door te wijzen naar één van de twee veldhospitalen waar ze kunnen geopereerd worden.

“Het doel van deze veldhospitaals is om de zwaargewonde patiënten door de gevechten te verzorgen. Voor de zwaarst gewonde patiënten kan hulp zo dicht mogelijk bij de frontlinie beslissen over leven en dood.” , zegt Barbara Turchet, landenverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Irak.

“De eerste patiënten waren een familie wiens huis geraakt was door een raket.”, zegt Turchet. “Twee van de familieleden werden in het hospitaal van Artsen Zonder Grenzen verzorgd, de andere twee werden gestabiliseerd en doorverwezen naar het hospitaal in Al Shekhan. De meeste patiënten die in het hospitaal werden opgenomen kregen verzorging voor wonden door shrapnel en geweerschoten.”

De medische noden in het zuiden van de stad Mosul nemen ook toe. Het veldhospitaal hier heeft, net zoals dat in het noorden, als doel chirurgische capaciteit te voorzien dicht bij de frontlinie, in de perimeter van een bestaand hospitaal, het Primary Health Care Centre (PHCC) in Qayyarah.

De spoedafdeling en de bedden zijn klaar. De chirurgische capaciteit is voorlopig opgesteld in opblaasbare tenten, in afwachting van een robuustere structuur in heringerichte containers.

Medische en mentale zorg voor vluchtelingen

In Erbil en Ninewa biedt Artsen Zonder Grenzen medische zorg en mentale gezondheidszorg aan de vluchtelingen en zal nu die hulp uitbreiden naar de kampen van Zelekan (Noord-West Erbil) en Hasansham (West Erbil), waar vluchtelingen van de Mosulcampagne verblijven.

 

Contacteer ons
christof godderis MSF Brussels
christof godderis MSF Brussels
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.