Internationale medewerkers AZG zijn grens overgestoken
Alle internationale medewerkers van Artsen zonder Grenzen die Gaza sinds 7 oktober niet konden verlaten, zijn succesvol de grens met Egypte overgestoken via de grensovergang Rafah.
Het gaat om in totaal 22 AzG-medewerkers. Hoewel sommige namen circuleren op sociale media, vragen we om hun privacy en welzijn te respecteren. Interviews zijn op dit moment dan ook niet mogelijk.
Een nieuw team van internationale medewerkers van Artsen zonder Grenzen, waaronder een gespecialiseerd medisch team, staat klaar om Gaza binnen te gaan zodra de situatie dat toelaat, om de humanitaire en medische hulp te ondersteunen.
Ook een aantal zwaargewonde patiënten hebben Gaza mogen verlaten om kritieke zorg te ontvangen. Er zijn echter nog steeds meer dan 20.000 gewonden in Gaza met beperkte toegang tot gezondheidszorg als gevolg van het vele geweld.
Ondertussen zijn veel van onze Palestijnse collega’s in Gaza nog steeds aan het werk en bieden ze levensreddende zorg in ziekenhuizen, met gevaar voor eigen leven. Hun veiligheid en bescherming, evenals die voor ziekenhuizen, is niet gegarandeerd. Zo’n twee miljoen Palestijnen zitten vast in Gaza, onder hevig geweld. Hieronder ook 300 Palestijnse medewerkers van Artsen zonder Grenzen en hun families. Zij die Gaza willen verlaten, zouden daarvoor de mogelijkheid moeten krijgen. Evenals het recht om terug te keren.
Artsen Zonder Grenzen roept nogmaals op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Humanitaire hulpgoederen en personeel die dringend nodig zijn, moeten Gaza in kunnen, waar de ziekenhuizen overbelast zijn en de gezondheidszorg op instorten staat. AzG wil onmiddellijk medische voorraden en personeel naar Gaza kunnen brengen om zo te reageren op de enorme noden ter plaatse.