Internationale Dag van de Verpleging: AZG brengt eerbetoon aan 9000 verpleegkundigen wereldwijd

Op zaterdag 12 mei is het de Dag van de Verpleging. Die dag viert Artsen Zonder Grenzen het werk, de toewijding en de passie van haar 8843 verpleegkundigen die wereldwijd levens redden.  We tonen hun inzet op het terrein via filmpjes op sociale media als Facebook en Instagram. Iedereen kan hen steunen door die te delen en ook andere verpleegkundigen te taggen in de video’s.

Van cholera-epidemieën tot extreem geweld, van het verstrekken van basiszorg in achtergestelde en afgelegen gemeenschappen tot hulp bieden aan mensen die gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten, het zijn steeds de verpleegkundigen die aan de frontlinie staan om levensbelangrijke zorgen te bieden aan patiënten.

Of het nu om verpleegkundigen in een operatiekwartier gaat of over verpleegkundigen die duizenden kinderen op één dag vaccineren, een ziekenhuis beheren, honderden kilometers afleggen om een mobiele kliniek op te zetten in een geïsoleerde gemeenschap of de triage uitvoeren van mensen die gered werden van een zinkende boot; verpleegkundigen vormen vaak het eerste contact met patiënten. Het zijn hun expertise, talent en vaardigheden die een essentiële rol spelen in de behandeling van onze patiënten.

Maar liefst één werknemer op vijf bij Artsen Zonder Grenzen is verpleegkundige, waarvan een overgrote meerderheid (bijna 90%) lokale medewerkers zijn die zorg dragen voor hun eigen gemeenschap. Ondanks onze naam Artsen Zonder Grenzen kunnen onze projecten in meer dan 70 landen niet bestaan zonder de inzet, de passie en de vaardigheden van de 8843 verpleegkundigen die werken voor de organisatie.

Naast de vele medische handelingen die verpleegkundigen uitvoeren, zijn zij ook een luisterend oor voor de angsten en verwachtingen van hun patiënten. Zij zijn de schouder voor familieleden die hun dierbare verloren hebben door verwondingen of ziekte. Zij zijn de raadgevers wanneer een patiënt het vertrouwen in het genezingsproces verliest. Zij zijn de broodnodige glimlach in stresserende situaties. Zij staan simpelweg voor iedereen klaar.

Maarten Bullens, een Belgische verpleger die momenteel in Cox’ Bazar in Bangladesh werkt, vertelt: Het verpleegkundige en dus technische aspect zit al in mij, maar het humanitaire engagement is net zo belangrijk: ik wil mijn steentje bijdragen”.

 

De Internationale Dag van de Verpleging op 12 mei is een jaarlijks en internationaal evenement ter nagedachtenis van de verjaardag van Florence Nightingale, een Britse verpleegkundige geboren in 1820. Florence Nightingale is pionier van de moderne verpleging en het gebruik van gezondheidsstatistieken. De Dag van de Verpleging wordt gevierd "ter herinnering van alle nobele daden verricht door verpleegkundigen voor onze samenleving". Deze herdenking werd gelanceerd in 1965 door het ICN, de Internationale Raad van de Verpleegkundigen.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.