Internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen roept Europese leiders op om het EU-Turkije-akkoord onmiddellijk stop te zetten

Dokter Christos Christou, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen, heeft een open brief aan de Europese leiders voorgelegd. Daarin veroordeelt hij de levensomstandigheden in de kampen op de Griekse eilanden en roept hij Europa op om het akkoord tussen de EU en Turkije onmiddellijk stop te zetten en de mislukking ervan te erkennen.

"In 2016 besloten jullie dat het opsluiten van mensen op deze eilanden een noodzakelijke en tijdelijke maatregel was. Wij hebben jullie meteen gewaarschuwd voor de humanitaire gevolgen van het EU-Turkije-akkoord. Vandaag zien we een chronische noodtoestand en een cyclus van menselijk leed als gevolg van dat akkoord", verklaart Christou in zijn open brief. "De afgelopen vier jaar is de humanitaire situatie verslechterd. Een vrouw, een kind en een negen maanden oude baby zijn in de afgelopen drie maanden gestorven door de erbarmelijke omstandigheden in Moria en het gebrek aan adequate zorg.  Ze waren op zoek naar veiligheid in Europa. In de plaats daarvan vonden ze de dood in een Europees opvangcentrum.” 

Op de Griekse eilanden bevinden zich momenteel 37.000 mensen in kampen die initieel ontworpen werden om plaats bieden aan 6.000 mensen. Meer dan 12.000 van hen zijn kinderen. In het kamp van Moria, op het eiland Lesbos, moeten tot vier gezinnen een tent van 16 m² delen, in voortdurende angst en onveiligheid en met armtierig sanitair.

Menselijke tragedie moet stoppen

"Van de chaotische situatie die jullie op de Middellandse Zee hebben gecreëerd en de cyclus van onderschepping op zee; foltering en willekeurige detentie in Libië; tot de gewelddadige pushbacks in de Balkan, waar duizenden mensen in onmenselijke omstandigheden leven, net voor het ingaan van de winter… de schade die dit beleid veroorzaakt is onmetelijk. En dezelfde maatregelen van pushbacks, opsluiting, willekeurige detentie, discriminatie en misbruik worden steeds vaker op wereldschaal toegepast. Deze menselijke tragedie moet stoppen. Stop met deze opzettelijke, collectieve bestraffing van mensen die op zoek gaan naar veiligheid in Europa. De meest kwetsbare mensen moeten dringend uit deze centra geëvacueerd worden naar een veilig onderkomen in andere Europese landen. Beëindig het beleid van opsluiting. Doorbreek de cyclus van lijden op de Griekse eilanden, voor eens en voor altijd", besluit Christou. 

Meer over de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland

Artsen Zonder Grenzen is al meer dan vier jaar actief op de Griekse eilanden. Op Lesbos beheert de medische organisatie een kliniek in Mytilene die geestelijke gezondheidszorg biedt. Eind 2017 opende Artsen Zonder Grenzen nog een andere kliniek, net buiten het kamp in Moria om basisgezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg te bieden aan kinderen, zwangere vrouwen en overlevenden van seksueel geweld. In Samos bieden de teams van Artsen Zonder Grenzen geestelijke gezondheidszorg, doen ze aan gezondheidspromotie en hebben ze tijdelijke onderkomens gebouwd in het kamp van Vathy, op het eiland Samos, waar vooral vrouwen, kinderen worden opgevangen en patiënten die op het vasteland dringende medische behandeling nodig hebben. 

In 2018 hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland 4.480 vaccinaties, 26.500 medische consultaties, 7.440 psychologische consultaties - waaronder 320 slachtoffers van foltering en 280 slachtoffers van seksueel geweld - uitgevoerd.

Sinds 2016 heeft Artsen Zonder Grenzen uit protest tegen het EU-Turkije-akkoord besloten om geen financiering te aanvaarden van de EU-lidstaten.

---

Link naar de persconferentie op Facebook: https://www.facebook.com/msf.english/posts/10156555785222385

Link naar onze website: www.msf-azg.be/nl/lesbos

Link naar de getuigenis* van Caroline Willemen: https://facebook.com/azg.belgie/videos/561656511322298

 

* Als je deze video wil delen op jullie website, gebruik dan deze code:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fazg.belgie%2Fvideos%2F561656511322298%2F&show_text=0&width=476" width="476" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

 

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.