Humanitaire NGO's blijven enige getuigen van de catastrofes in het centrale Middellandse Zeegebied
14 juni 2024 - In het weekend van 7 en 8 juni 2024 kwam een nieuwe bloedige catastrofe in de centrale Middellandse Zee aan het licht. Minstens 17 lichamen werden gevonden op zee. Twaalf van hen werden teruggevonden door civiele zoek- en reddingsschepen Geo Barents en Ocean Viking. De doden duiden op een schipbreuk waarbij een onduidelijk aantal mensen om het leven zijn gekomen.
Deze ramp vond slechts enkele dagen vóór het eenjarig jubileum van de Adriana-scheepswrak bij Pylos, Griekenland, plaats, en is wederom het resultaat van het verwoestende en roekeloze Europese beleid op het gebied van migratie en het niet verlenen van hulp aan mensen die de Middellandse Zeeroute nemen. De verontwaardiging van de Europese politici een jaar geleden en hun volslagen stilzwijgen weerspiegelen nu hun hypocrisie en passiviteit om de sterfgevallen op zee een halt toe te roepen.
De lichamen werden ontdekt tijdens een observatievlucht van Sea-Watch. "We hebben nog meer lichamen gezien, die nog steeds op zee liggen", zegt Tamino Böhm, die deel uitmaakte van het monitoringteam dat de doden ontdekte. "Deze doden waren geen onvoorzien ongeluk, maar het resultaat van berekende politieke beslissingen van de Europese Unie: zo ziet het Europese grensbeleid eruit."
Het feit dat de lichamen meer dan een week onontdekt zijn gebleven, toont eens te meer aan hoe noodzakelijk civiele monitoring in de Middellandse Zee is. Het monitoren van mensenrechten boven de Middellandse Zee wordt echter bedreigd: de Italiaanse luchtvaartautoriteit ENAC probeert momenteel de monitoringvluchten van Sea-Watch te verbieden. "Als deze poging slaagt, zullen er geen getuigen meer zijn van dergelijke sterfgevallen," zegt Böhm.
Het waren de burgerorganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS MEDITERRANEE die de lichamen uit zee haalden. "Als er geen civiele reddingsschepen en -vliegtuigen waren geweest, zou deze recente tragedie waarschijnlijk een van de vele onzichtbare schipbreuken in de Middellandse Zee zijn geweest. We weten dat er meer lichamen op zee zijn gevonden, die we niet hebben kunnen bergen. We zullen nooit hun identiteit weten, noch hoeveel mensen er bij deze schipbreuk zijn omgekomen," zegt Soazic Dupuy, Directeur Operaties van SOS MEDITERRANEE. "Humanitaire zoek- en reddingsacties vullen een dodelijke blinde vlek in het Middellandse Zeegebied - er moet een einde komen aan de obstructie en criminalisering van ons levensbelangrijke werk."
"Families hebben ons gemeld dat ze het contact verloren met hun geliefden die de zee waren opgegaan. We roepen de Italiaanse autoriteiten op om onmiddellijk in actie te komen en de juiste forensische mechanismen toe te passen om DNA-profielen van mensen die hun leven verloren vast te leggen en te documenteren", zegt Juan Matias Gil, vertegenwoordiger van AZG Search and Rescue. "Een goede identificatie van de slachtoffers is onze plicht om families te helpen antwoorden te krijgen over de verdwijning van hun geliefden.
Douchka van Olphen