Honderden migranten vast na massa-arrestaties in Tripoli, Libië
“Meer dan 600 migranten, asielzoekers en vluchtelingen, die vreedzaam demonstreerden voor herplaatsing, bescherming en evacuatie uit Libië, werden in de nacht van 9 naar 10 januari gearresteerd en overgebracht naar het detentiecentrum Ain Zara in het zuidelijke deel van Tripoli. In Ain Zara worden al honderden migranten, vluchtelingen en asielzoekers vastgehouden, in overvolle cellen en ondermaatse levensomstandigheden", legt Gabriele Ganci uit, hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen in Libië.
AZG-teams, die het detentiecentrum wekelijks bezoeken om medische en geestelijke gezondheidszorg te verlenen aan gevangenen, hebben patiënten behandeld met steekwonden, slagen en tekenen van shock/trauma veroorzaakt door de gedwongen arrestaties. Onder hen waren mensen die tijdens de razzia's waren geslagen en van hun kinderen waren gescheiden", vervolgt hij.
Ellen van der Velden, Operations Manager voor Artsen Zonder Grenzen in Amsterdam legt verder uit: “Dit bewijst nogmaals hoe migranten willekeurig en ongegrond worden vastgehouden, iets dat geldt voor vrijwel alle migranten momenteel in Libië. Bovendien worden deze mensen vastgehouden omdat ze vroegen om basisbescherming, veiligheid en behandeling in overeenstemming met het humanitair recht. Opnieuw roepen we de Libische autoriteiten op om de massa-arrestaties stop te zetten. We dringen er ook bij dezelfde autoriteiten op aan om waardige alternatieven voor detentie te vinden, en vragen de EU met aandrang om te stoppen om een oneindig systeem van detentie, misbruik en geweld in Libië te ondersteunen", concludeert ze.
AZG in Tripoli
De afgelopen twee maanden organiseerden AZG-teams in Tripoli wekelijks mobiele klinieken in het detentiecentrum van Ain Zara, waar ze basisgezondheidszorg, consultaties voor geestelijke gezondheid en hulp bij humanitaire zaken verleenden aan migranten, vluchtelingen en asielzoekers vastgehouden in de structuur.
Op 10 januari konden AZG-teams medische zorg verlenen aan 68 gevangenen - van wie er 7 werden doorverwezen naar ziekenhuizen voor verdere medische zorg - en groepstherapiesessies organiseren voor 190 patiënten in het detentiecentrum.
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2016 in detentiecentra in Libië en biedt mensen basisgezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. AZG-teams identificeren er onder andere kwetsbare mensen en verwijzen patiënten die specialistische zorg nodig hebben door naar ziekenhuizen in heel Libië. Daarnaast behandelt AZG mensen bij ontscheping na onderschepping op zee en behandelt ze tuberculosepatiënten in de stad Tripoli.