Het dodelijkste weekend in Khartoem sinds het begin van het conflict

Het dodelijkste weekend in Khartoem sinds het begin van het conflict

Afgelopen weekend behandelden AZG-teams meer dan 100 gewonden op twee verschillende locaties in Khartoem, na dodelijke aanvallen. Minstens 49 mensen werden gedood bij de aanvallen. Dit was het dodelijkste weekend dat AZG-teams in Khartoem hebben meegemaakt sinds het begin van het conflict, vijf maanden geleden

“Urenlang lagen tientallen lichamen onder lakens op de binnenplaats van het ziekenhuis”

Op zondagochtend na een explosie op de drukke markt van Gorro kwamen 43 mensen om het leven en werden meer dan 60 gewonden behandeld in het academisch ziekenhuis, het Bashair ziekenhuis, dat door AZG gesteund wordt in het zuiden van Khartoem.

"De gruwel van die dag was overweldigend. Urenlang lagen tientallen lichamen onder lakens op de binnenplaats van het ziekenhuis tot de families hun overleden geliefden kwamen identificeren. En in de tussentijd deden onze medewerkers hun best om overlevenden te redden. De afgerukte lichaamsdelen of opengereten buik waren het bewijs van de ongelofelijke kracht van het gebruikte wapen. Hoewel deze oorlog al bijna vijf maanden aan de gang is, zijn de Soedanese vrijwilligers waar het ziekenhuis op steunt, nog steeds geschokt door wat ze zagen", zegt Marie Burton, AZG-noodcoördinator in Khartoem.

Nog geen dag eerder werd een woonwijk getroffen

De dag ervoor, in de namiddag, werd ook de woonwijk Al Haj Youssef in Khartoem getroffen. Huizen waarbij werden hierbij beschadigd en tientallen mensen raakten gewond. Het ziekenhuis, Alban Al-Jadeed, dat door AZG gesteund wordt, ontving 45 gewonden en zes mensen waren al dood bij aankomst. ​

“Het ziekenhuis ligt heel dicht bij de plaats van de aanval. Onze teams hoorden een luide explosie, dus haastten ze zich om zich voor te bereiden op de noodsituatie. Kort daarna begonnen de patiënten in groepen aan te komen”, zegt Christian Mas Bouilloud, medisch coördinator van AZG in Khartoem. “De meeste patiënten hadden granaatscherfwonden, velen van hen waren in kritieke toestand. “Het is verschrikkelijk dat woonwijken, zoals huizen en markten, getroffen getroffenh.”

Deze cijfers hebben alleen betrekking op patiënten die rechtstreeks door AZG-teams zijn behandeld. Andere organisaties meldden slachtoffers in de uitgestrekte hoofdstad, waar voor het conflict 4 miljoen mensen woonden.

Ook in El Fasher, Noord-Darfur waren er zware gevechten dit weekend

Niet alleen in Khartoem waren de tragische gevolgen van het conflict dit weekend zichtbaar. Op zaterdag 9 september in El Fasher, de hoofdstad van Noord-Darfur, reageerden AZG-teams die samenwerken met het ministerie van Volksgezondheid in de South Hospital op een massale toestroom van patiënten na hevige gevechten tussen de strijdende partijen in de stad. 48 patiënten werden behandeld, meestal voor verwondingen door explosies en kogels. Vier patiënten verloren het leven.

Reageren op massaslachtoffers na extreem geweld, wordt een herhaaldelijk verschijnsel voor AZG-teams

Het weekend ervoor, op 2 september, na een andere aanval op een markt in het zuiden van Khartoem, ontving het Turkse ziekenhuis dat door AZG wordt 21 doden en 6 zwaargewonden die op de spoedafdeling werden behandeld. Op 3 september behandelden medische teams in Omdurman meer dan 50 geweldgerelateerde verwondingen na hernieuwde gevechten in Umbada. Acht patiënten overleden aan verwondingen door kogels of explosies.

Douchka Van Olphen Public Positioning Manager, Artsen Zonder Grenzen

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.