Haïti: verdwaalde kogels verwonden tientallen mensen nu hevig geweld weer oplaait in Port-au-Prince

Haïti: verdwaalde kogels verwonden tientallen mensen nu hevig geweld weer oplaait in Port-au-Prince

De voorbije week stroomden tientallen gewonden door verdwaalde kogels toe in de medische voorzieningen van Artsen Zonder Grenzen in Port-au-Prince, Haïti. Daarmee loopt het aantal schotwonden in het noodcentrum van de medisch-humanitaire organisatie op tot 80, het merendeel door verdwaalde kogels.

“Deze patiënten vertegenwoordigen slechts een klein aantal van de slachtoffers. In verschillende delen van de stad is het extreem gevaarlijk om zich te verplaatsen. Veel inwoners zitten vast in hun buurt.Dit maakt de toegang tot gezondheidszorg erg moeilijk. Artsen Zonder Grenzen organiseert mobiele klinieken om de mensen te bereiken die zich niet kunnen verplaatsen. Maar ook medische teams hebben het bijzonder moeilijk; onze mobiele klinieken zijn al meermaals niet kunnen uitrukken vanwege de gevechten”, zegt Rachelle Seguin, medisch coördinator voor AZG in Haïti.

Medische zorg tijdens staakt-het-vuren

In de buurt van Cité Soleil bereikte een mobiele kliniek van AZG het gebied tijdens een staakt-het-vuren. In een paar uur tijd voerden onze medische teams 150 consultaties uit. 30 daarvan waren voor mensen met geïnfecteerde wonden, wat betekent dat dit oude wonden waren die nog niet eerder waren behandeld. Dit komt waarschijnlijk omdat de gewonden geen medische hulp konden krijgen, hetzij vanwege de intensiteit van de aanhoudende gevechten, hetzij omdat gewapende groepen wegversperringen en barricades hebben opgeworpen. In sommige gebieden kan AZG patiënten alleen in kelders of kamers zonder ramen behandelen vanwege het gevaar van kruisvuur en verdwaalde kogels.

Sinds de toename van het geweld in verschillende delen van Port-au-Prince - of het nu in Cité Soleil, Martissant of, meest recentelijk, Bel Air, Bas Delmas en de rand van het stadscentrum is - merkt Artsen Zonder Grenzen altijd een daling van het aantal poliklinische consulten.

“Een jaar nadat we onze alarmcentrale in Martissant vanwege het geweld moesten sluiten en naar Turgeau moesten verhuizen, herhalen we onze oproep. Spaar de bevolking van Port-au-Prince van het geweld en zorg voor toegang tot gezondheidszorg en basisvoorzieningen”, zegt Benoît Vasseur, hoofd van de missie van Artsen zonder Grenzen in Haïti. “We zijn erg bezorgd dat de conflictgebieden in de Haïtiaanse hoofdstad en haar omgeving zich blijven uitbreiden.”

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.