Haïti: golf van geweld in Port-au-Prince - AZG vangt op enkele weken tijd 96 mensen met schotwonden op

De nieuwste golf van geweld in Port-au-Prince verontrust Artsen Zonder Grenzen (AZG). Sinds 24 april ving de medisch humanitaire organisatie 3 keer meer schotwonden op in haar medische faciliteiten, terwijl toegang tot medische zorg problematisch blijft door aanhoudend geweld. Een grotere en beter aangepaste humanitaire respons is dringend nodig.

Het straatgeweld beïnvloedt de toegang tot medische zorg op dramatische wijze. In het noorden van de stad zijn gevechten intens en is een grote toestroom van gewonden is. Vijf medische voorzieningen in de regio waren niet operationeel door het geweld en twee andere particuliere ziekenhuizen staakten hun activiteiten nadat een van hun werknemers was ontvoerd.

"Ik ging naar twee ziekenhuizen voordat ik in het AZG-ziekenhuis in Tabarre aankwam", legt een vrouw met een beenblessure uit, die nu een AZG-patiënt is. "Het ene was dicht, het andere had niet de middelen om voor mij te zorgen; ze moesten mijn kleren en die van de motortaxichauffeur uittrekken om mij te verbinden en het bloeden te stelpen."

Barricades in de straten verhinderen het verkeer, en dus ook ambulances. Sommige patiënten komen meer dan 24 uur na hun verwonding aan in een ziekenhuis. ​

Haastige heropening AZG-alarmcentrale

Ondanks de onveiligheid in het gebied, was Artsen Zonder Grenzen genoodzaakt haar alarmcentrale in Cité Soleil, Drouillard haastig te heropenen, hoewel we er op 1 april stopten met werken vanwege veiligheidsproblemen.

"In deze omstandigheden functionerende medische structuren draaiende te houden is een dagelijkse uitdaging", zegt Serge Wilfrid Ikoto, medisch projectverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in het Tabarre-ziekenhuis. "Sommige van onze lokale medische staf kunnen niet naar huis. Ze lopen elke keer dat ze reizen een enorm risico. We organiseren 24-uurs rotaties om hun bewegingen te beperken, maar sommigen van hen zijn al meerdere dagen achter elkaar niet naar huis teruggekeerd."

In Brooklyn, een dichtbevolkte wijk, waren op het hoogtepunt van de gevechten alle toegangswegen geblokkeerd, behalve de zee. De bevolking zat in de val, want niemand kon de buurt binnenkomen of verlaten zonder een doelwit te worden. Zelfs drinkwater werd schaars, omdat de watertrucks die deze wijk normaal gesproken bevoorraden, er niet in of uit konden. In andere buurten met gewapende confrontaties, zijn veel mensen hun huizen ontvlucht en nu ontheemd.

"Ze staken mijn huis in brand, ik ben alles kwijt", zei een jonge vrouw die in een medische faciliteit van Artsen Zonder Grenzen werd behandeld nadat ze in haar benen was geschoten. "Ik ben zo bang dat ik in een vluchtelingenkamp moet gaan wonen als ik uit het ziekenhuis kom."

"De Haïtiaanse bevolking bevindt zich in een uiterst kwetsbare situatie", zegt Mumuza Muhindo, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen. "Gezinnen ontheemd door het geweld hebben hulp nodig, want de kosten van levensonderhoud nemen elke dag toe en kwaliteitsvolle gezondheidszorg is ontoegankelijk. Een grotere en beter aangepaste humanitaire respons is dringend nodig."

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.