Haïti: duizenden mensen zitten vast door gewapende conflicten in Cité Soleil

Haïti: duizenden mensen zitten vast door gewapende conflicten in Cité Soleil

Duizenden mensen zitten vast zonder drinkwater, voedsel of medische zorg in Brooklyn, een afgelegen gebied van de wijk Cité Soleil in Port-Au-Prince terwijl gewapende groepen strijden om de controle over het gebied. Artsen Zonder Grenzen vraagt aan gewapende groepen om burgers te sparen en humanitaire organisaties om te reageren op de dringende behoeften van de bevolking.

Brooklyn, een geïsoleerde wijk van Cité Soleil met naar schatting duizenden inwoners, ligt in een moerassig kustgebied net ten noorden van een petroleumterminal. Door gevechten zitten de bewoners al vast sinds 8 juli. Watervoorziening in de wijk hangt af van vrachtwagens met drinkwater, die de wijk niet meer binnen kunnen.

"We roepen alle strijdende partijen op om hulp in Brooklyn toe te laten en burgers te sparen", zegt Mumuza Muhindo, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen."We roepen ook de humanitaire gemeenschap op om te reageren op de dringende behoeften van de bevolking in Brooklyn en andere buurten die door de gevechten zijn getroffen, waaronder water, voedsel en medische zorg."

Een waar slagveld

Drie gezondheidswerkers van Artsen Zonder Grenzen die in Brooklyn wonen, hebben de gewonden behandeld in een privékliniek, de enige gezondheidsfaciliteit die nog in de enclave functioneert.Op 10 juli kon AZG 12 patiënten met spoedeisende hulp uit de kliniek evacueren, waaronder mensen met schotwonden, zwangere vrouwen en een kind met een dringende gezondheidstoestand.

"Langs de enige weg naar Brooklyn liggen lijken te ontbinden of verbranden", zegt Mumuza Muhindo, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen."we weten niet of dit mensen zijn die tijdens de gevechten zijn gedood of mensen die probeerden te vertrekken - het is een echt slagveld. Het is niet mogelijk om in te schatten hoeveel mensen er zijn gedood."

"Brooklyn is een wijk waar veel van het afval van de stad in een rivier in het gebied wordt gedumpt", zei Muhindo."De bevolking heeft geen toegang tot water, geen toegang tot elektriciteit en een grote behoefte aan gezondheidszorg en latrines. Door de huidige gevechten is de situatie verslechterd."

Artsen Zonder Grenzen zet pogingen voort om mensen met kritieke medische behoeften uit Brooklyn te evacueren, terwijl veel andere bewoners ook om hulp vragen om het gebied te verlaten, maar dat niet kunnen.

AZG blijft helpen in andere wijken ondanks moeilijkheden

Artsen Zonder Grenzen blijft slachtoffers van het geweld in andere delen van Cité Soleil behandelen.Medewerkers van de noodcentrale van Artsen Zonder Grenzen in de regio Drouillard stabiliseerden gewonde patiënten en verwezen waar mogelijk door naar ziekenhuizen.Op 12 juli heeft het personeel een operatiekamer in het centrum geopend, om spoedeisende chirurgische zorg ter plaatse te verlenen.Dit werk was een uitdaging, deels als gevolg van gewapende confrontaties in de directe omgeving van het centrum, waardoor het personeel urenlang moest schuilen in een veilige kamer.

Het ziekenhuis van AZG in Tabarre, waar veel gewonden worden opgenomen, vergroot haar capaciteit om slachtoffers van trauma's te behandelen.Sinds 8 juli voeren de chirurgische teams in Tabarre ongeveer 15 chirurgische ingrepen per dag uit voor traumapatiënten."Onze belangrijkste focus hier is om zoveel mogelijk levens te redden", zegt Jean-Gilbert Ndong, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen.

 

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.