Haïti: de eerste interventies van Artsen Zonder Grenzen na de aardbeving

Na de aardbeving met een kracht van 7,2 op 14 augustus op het zuidelijke schiereiland van Haïti is Artsen Zonder Grenzen begonnen met interventies in de steden Port-Salut, Les Cayes en Jérémie en Port-au-Prince. De medische organisatie bereidt zich verder voor om haar activiteiten in de komende dagen te versterken door het versturen van medisch materiaal, essentiële goederen en medisch personeel vanuit Brussel, met inbegrip van chirurgische teams.

Eerste interventies in het zuiden

Binnen enkele uren na de aardbeving kon een medisch team van Artsen Zonder Grenzen, dat gewoonlijk in een reproductieve gezondheidsproject in Port-à-Piment werkt, snel naar het algemeen ziekenhuis van Les Cayes gaan om de situatie te beoordelen en een interventie te beginnen. Een ander team kon worden ingezet in het ziekenhuis van Port-Salut, waar 26 gewonden werden doorverwezen, onder meer uit de gemeenschappen van Port-à-Piment, Les Anglais en Les Cayes.

In de provincie Grand'Anse zijn een chirurgisch team en sterilisatiemateriaal overgebracht naar het St. Antoine-ziekenhuis in de stad Jérémie. Tegelijkertijd werd in de provincie Nippes materiële steun verleend aan het ziekenhuis Sainte-Thérèse in Miragoâne.

"Onze prioriteit op dit moment is om een duidelijk beeld te krijgen van de medische situatie, om de gewonden meteen te behandelen als we dat kunnen, of om ze door te verwijzen naar functionerende medische structuren nadat we ze gestabiliseerd hebben," zegt Alessandra Giudiceandrea, landcoördinator Artsen Zonder Grenzen in Haïti.

Momenteel worden verschillende evaluaties uitgevoerd in de plaatsen Baradères, Petit Trou, Les Anglais, Corail en Pestèl. Afhankelijk van de situatie ter plaatse kan Artsen Zonder Grenzen andere medische teams inzetten, beginnen met de distributie van eerste levensbehoeften en water- en sanitaire activiteiten opzetten.

In Port-au-Prince

In Port-au-Prince heeft de aardbeving gelukkig geen schade toegebracht aan de openbare infrastructuur of gebouwen. Teams van Artsen Zonder Grenzen, die al enkele jaren in een traumacentrum in Tabarre werken, hebben 12 gewonden uit het aardbevingsgebied opgevangen. In de wijk Turgeau heeft Artsen Zonder Grenzen de opening van haar centrum voor diagnose en behandeling versneld om ook daar gewonden te stabiliseren en door te verwijzen. Op één dag werden 25 gewonde patiënten opgevangen. Er is ook een bloedinzamelingscampagne gestart om mogelijke tekorten aan te pakken.

Verscheidene beperkingen

Het vervoer van teams en medisch materiaal is momenteel een van de grootste uitdagingen. Verscheidene wegen zijn afgesneden, met name die tussen Les Cayes en Jérémie of tussen Port-à-Piment en Les Anglais.  De aardverschuivingen, die de toegangswegen hebben beschadigd, vertragen en bemoeilijken de inzet van hulpverleners en de levering van hulp. Artsen Zonder Grenzen zal een helikopter huren om sneller toegang te krijgen tot afgelegen gebieden, voorraden te kunnen leveren en mogelijke slachtoffers te kunnen doorverwijzen. Zeeroutes zijn ook een optie.

Een ander punt van zorg is de tropische storm Grace die naar verwachting maandagavond (16 augustus) het aardbevingsgebied zal treffen. "Verschillende gezondheidsinstellingen hebben hun patiënten geëvacueerd buiten de gebouwen omdat deze beschadigd zijn of uit angst voor naschokken, zoals in de stad Jérémie waar wij werken. Veel patiënten zijn buiten of in tenten, en nu worden er vanavond zware regens verwacht. Om nog maar te zwijgen van alle Haïtianen die hun huis kwijt zijn," zegt Michel-Olivier Lacharité, die de noodhulp coördineert.

Tenslotte is de veiligheidssituatie een factor die niet over het hoofd mag worden gezien. De hoofdweg naar het zuidwesten van Haïti loopt door Martissant, een wijk van Port-au-Prince die bijzonder zwaar getroffen is door geweld van gewapende groepen. Hoewel gewapende bendes daar een staakt-het-vuren hebben afgekondigd, maakt de algemene onveiligheid in Haïti het moeilijk om hulp te verlenen.

Versterking van de respons

In de komende dagen zouden meer medische teams, met inbegrip van chirurgische teams, moeten kunnen worden gevormd en steun kunnen verlenen op verschillende plaatsen in de drie meest getroffen provincies.

Medische apparatuur, water en sanitaire voorzieningen, en basisbenodigdheden zoals tenten zullen ook naar Haïti worden gevlogen.

Oproep aan het Noodfonds van Artsen zonder Grenzen

De interventies van Artsen Zonder Grenzen worden gefinancierd door het noodfonds. Hierdoor kunnen de teams niet alleen onmiddellijk noodhulp verlenen aan slachtoffers van natuurrampen, zoals de aardbeving in Haïti, maar ook reguliere zorg voortzetten ondanks zeer precaire omstandigheden, zoals momenteel het geval is in Afghanistan.

Donaties kunnen worden gedaan via www.azg.be 

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.