HAITI: AZG behandelde al 103 cholerapatiënten

Na de doortocht van orkaan Matthew in Haïti op 4 oktober behandelt Artsen Zonder Grenzen patiënten voor cholera, wonden en andere medische aandoeningen. Al 103 cholerapatiënten werden behandeld. De organisatie ondersteunt ook gezondheidsstructuren en blijft zich concentreren op gebieden waar nog geen hulp terechtkwam.

Veel dorpen langs de Zuidwestkust van Haïti en meer land inwaarts, in het departement Grande Anse, zijn zwaar getroffen door de orkaan. In deze gebieden waren de watervoorziening en de medische zorg al ondermaats voor de doortocht van de orkaan. Door de vernietiging van huizen, straten en gezondheidscentra is het risico op gezondheidsproblemen voor de plaatselijke bevolking nog toegenomen.

Cholera

In Port-à-Piment, in het zuidelijke departement, behandelde Artsen Zonder Grenzen op 11 oktober 87 cholerapatiënten en verzorgde er in totaal 77 gewonden. Artsen Zonder Grenzen bouwt er nu een choleracentrum met 150 bedden.

In Les Anglais werden 16 mensen behandeld voor cholera en verzorgde Artsen Zonder Grenzen ook gewonden.

Gewonden

In Jeremie behandelde Artsen Zonder Grenzen al 450 gewonden op drie dagen tijd. De organisatie ondersteunt er ook het ziekenhuis van Saint-Antoine en heeft mobiele hulpposten in de regio.

In Petit Trou, in het department Nippe werden twee gezondheidscentra verwoest door de orkaan. De mobiele teams verzorgden er al 400 patiënten met infecties aan de urinewegen, wonden, huidinfecties, diarree en koorts.

In Atribonite, in de departementen ten Noordwesten zal Artsen Zonder Grenzen tenten, bedden en medisch materiaal geven aan de medische structuren die beschadigd zijn door de orkaan.

Artsen Zonder Grenzen verkent verder het Zuidoosten en doet epidemiologische surveillance in het Westen en Port-au-Prince.

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.