Haïti: Artsen Zonder Grenzen waarschuwt voor potentiële gezondheidsramp in Port-au-Prince

Haïti: Artsen Zonder Grenzen waarschuwt voor potentiële gezondheidsramp in Port-au-Prince

Port-au-Prince, 20 oktober 2022: Tegen de achtergrond van chronisch geweld en een nieuw brandstoftekort dat het land verlamt, is de gezondheidssituatie en de humanitaire situatie in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince dramatisch, waarschuwt de organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG).

  • Verlamming van het gezondheidszorgsyteem
  • Nieuwe uitbraak van cholera
  • Moeilijke toegang tot zorg

In veel wijken in en rond Port-au-Prince worstelen de mensen om toegang te krijgen tot veilig drinkbaar water en basisgezondheidszorg. In deze precaire gezondheidssituatie is nu cholera, een ziekte die al meer dan drie jaar niet meer is vastgesteld in Haïti, opnieuw in het land uitgebroken.

"Vorige week ontvingen we in ons AZG-ziekenhuis in Cité Soleil in Drouillard een zwangere vrouw die een spoedkeizersnede nodig had. We probeerden haar over te brengen naar een andere medische faciliteit die haar kon verzorgen, maar ze stierf," zegt dokter Luxamilda Jean-Louis van Artsen Zonder Grenzen. "Of het nu gaat om onveiligheid op de wegen of niet functionerende gezondheidsstructuren, dit soort gebeurtenissen maken we dagelijks mee in Port-au-Prince. En de situatie kan van dag tot dag, zelfs van uur tot uur, veranderen."

Verlamming van de gezondheidszorg

De overgrote meerderheid van de ziekenhuizen die voor hun werking afhankelijk zijn van generatoren die brandstof nodig hebben, zoals die van AZG, worden al enkele dagen gedwongen hun diensten te verminderen en dreigen hun deuren te moeten sluiten als gevolg van de tekorten. "We worden geconfronteerd met dezelfde situatie als andere ziekenhuizen in Port-au-Prince, we zullen onze medische faciliteiten niet langer dan een paar weken kunnen openhouden als we geen toegang hebben tot brandstof. Bovendien is medisch materiaal, dat we ook nodig hebben om choleragevallen te blijven behandelen en de bevolking te verzorgen, momenteel geblokkeerd in de haven", verklaart Mumuza Muhindo, die de projecten van AZG in Haïti coördineert.

Nieuwe uitbraak van cholera

De nieuwe uitbraak van cholera, officieel bevestigd op 2 oktober, baart ook de teams van Artsen zonder Grenzen zorgen. De organisatie ontvangt sinds vorige week dagelijks ongeveer 100 verdachte patiënten in de vier behandelcentra die zijn opgezet in de wijken Turgeau, Drouillard in Cité Soleil, Champ de Mars en Carrefour; met een totale capaciteit van 205 bedden. "Onveilig water is een van de belangrijkste vectoren voor de verspreiding van cholera, dus de gevolgen van een gebrek aan veilig drinkwater in deze context van opleving van de ziekte zijn rampzalig. Zonder veilig water, behandeling en goed afvalbeheer is het risico van een uitbraak van de ziekte zeer groot en moet deze dringend worden aangepakt", aldus Auguste Ngantsélé, medisch coördinator van AZG in Haïti.

Moeilijke toegang tot zorg

Naast de toegang tot water en de oprichting van zorgstructuren moet de bevolking ook toegang krijgen tot de gezondheidsstructuren. Toegang tot gezondheidszorg is een constante uitdaging in de Haïtiaanse hoofdstad, en het is vaak erg moeilijk om naar een gezondheidszorginstelling te gaan die aangepast is aan de behoeften van de patiënt. Dat is een realiteit waarmee AZG elke dag geconfronteerd wordt bij zijn routineactiviteiten, of het nu gaat om de zorg voor traumapatiënten, brandwondenslachtoffers, levensbedreigende noodsituaties of overlevenden van seksueel geweld.

De afgelopen dagen heeft AZG zijn activiteiten verder uitgebreid door de chirurgische capaciteit van sommige van zijn projecten te versterken en door een reactie op cholera uit te voeren die gericht is op behandeling, maar ook op preventie van nieuwe besmettingen.

Over AZG in Haïti

Al meer dan 30 jaar verlenen AZG-teams gratis medische zorg in Haïti. Momenteel lopen er zeven projecten in het hele land, in de hoofdstad Port-au-Prince, in het zuiden en in Artibonite. De teams van AZG behandelen traumapatiënten, brandwondenslachtoffers, slachtoffers van seksueel geweld en bieden reproductieve zorg. AZG treedt ook regelmatig op in noodsituaties, zoals bij natuurrampen. In 2021 hebben AZG-teams 25.000 spoedconsulten uitgevoerd, 3.220 slachtoffers van geweld behandeld en 1.560 overlevenden van seksueel geweld geholpen.

Quentin Barrea Press Officer, Médecins Sans Frontières

 

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.