Griekenland weigert gezondheidszorg aan ernstig zieke vluchtelingenkinderen op Lesbos
In het vluchtelingenkamp van Moria, op het Griekse eiland Lesbos, weigert de Griekse regering om minstens 140 kinderen toegang te geven tot dringende behandelingen van chronische, complexe en levensbedreigende ziekten. Artsen Zonder Grenzen roept de Griekse regering op om gehoor te geven aan de medische noden en de ziekste kinderen te evacueren naar het Griekse vasteland of andere landen binnen de EU, waar ze de juiste zorgen kunnen krijgen.
“We zien veel kinderen en baby’s die lijden aan ziektes als diabetes, astma en hartziekten. Diezelfde kinderen leven noodgedwongen in tenten, in onmenselijke, onhygiënische omstandigheden en zonder toegang tot gespecialiseerde medische hulp en geneesmiddelen”, waarschuwt Hilde Vochten, medisch coördinatrice van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland. “We zijn in discussie met de Griekse regering om de kinderen te laten overbrengen naar het vasteland voor dringende medische zorgen, maar ondanks dat de kinderen gescreend werden, zitten zij nog steeds vast op het eiland. De onwil van de regering om een snelle, systematische oplossing voor deze kinderen te vinden, is schandalig. Het schaadt hun gezondheid en kan tot levenslange gevolgen hebben, of zelfs tot hun dood leiden.”
In juli 2019 herriep de Griekse regering de toegang tot gezondheidszorg voor asielzoekers en mensen zonder papieren die in Griekenland arriveren. 55.000 mensen blijven daardoor achter zonder medische hulp.
Sinds maart 2019 ontvingen de dokters in het pediatrisch centrum van Artsen Zonder Grenzen meer dan 270 patiënten met chronische en complexe ziekten zoals hartziekten, epilepsie en diabetes. Deze patiënten hebben gespecialiseerde behandelingen nodig, die de kliniek van Artsen Zonder Grenzen hen niet kan bieden. Ook het lokale openbare ziekenhuis op Lesbos kan deze patiënten niet opnemen, ook al omdat het bepaalde gespecialiseerde diensten niet kan bieden.
“Mijn dochter Zahra heeft autisme en we leven in een kleine tent zonder elektriciteit. In het midden van de nacht heeft ze soms aanvallen en er is niemand om ons te helpen. Ik wil gewoon ergens wonen waar mijn dochter kan spelen zoals andere kinderen en waar ze verzorgd kan worden door een goede dokter”, zegt Shamseyeh uit Afghanistan vanuit het kamp in Moria.
De laatste vier jaren heeft Artsen Zonder Grenzen herhaaldelijk en openlijk de wantoestanden in Moria aangeklaagd, een hel die werd gecreëerd door een bewust politiek beleid. De huidige situatie maakt opnieuw duidelijk dat het migratiebeleid sinds het EU-Turkije-akkoord van 2016 onnodig lijden uitlokt en vele levens in gevaar brengt.
“Kinderen, vrouwen en mannen betalen de prijs van een afschrikbeleid. Kinderen die lijden aan ernstige ziekten de toegang tot zorg verhinderen, is de laatste in een reeks van cynische beslissingen. We kunnen dit maar niet geloven”, besluit Tommaso Santo, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland.
Artsen Zonder Grenzen roept op tot:
- De onmiddellijke evacuatie van alle mensen die lijden aan chronische en complexe ziekten, met prioriteit voor de kinderen, door een systeem te installeren van regelmatige transfers naar het vasteland en van huisvesting dichtbij gespecialiseerde zorg.
- De onmiddellijke toegang tot gratis, tijdige en gepaste medische zorgen voor alle asielzoekers, onbegeleide minderjarigen en mensen zonder papieren in Griekenland.
- Een einde aan het vasthouden van vluchtelingen en asielzoekers in verschrikkelijke en onmenselijke toestanden op Lesbos.
Voor de redactie:
AZG biedt humanitaire en medische hulp aan in Griekenland voor asielzoekers en migranten, sinds 1996. In 2014 breidde AZG zijn activiteiten uit in Griekenland om tegemoet te komen aan de nood van een stijgend aantal asielzoekers, vluchtelingen en migranten, die vanuit Turkije arriveren op de Griekse eilanden en het vasteland. Sinds 2016 voorzien de medische teams mensen van basisgezondheidszorg, de behandeling van chronische ziekten, seksuele en reproductieve gezondheidszorg, fysiotherapie, klinische psychologische en psychiatrische zorg, gepaard gaand met sociale ondersteuning. Vandaag werkt AZG op Lesbos, Samos en in Athene.