Gezondheidszorg in Mosoel kan terugkomst tienduizenden vluchtelingen niet aan (+ beeldmateriaal)
Beste,
Morgen is het exact 1 jaar geleden dat het offensief in Mosoel ten einde liep.
Artsen Zonder Grenzen heeft activiteiten ter plaatse (chirurgie, post-operatieve verzorging, kraamzorg) maar stelt vast dat de medische infrastructuur niet voldoet aan de groeiende noden. In een stad waar zo'n 1.8 miljoen inwoners verblijven, is het aantal ziekenhuisbedden gereduceerd van 3 800 vóór het offensief naar een duizendtal, aantal dat sinds vorig jaar niet is gestegen. Nochtans keren elke maand duizenden inwoners terug naar hun stad.
AZG is actief in het oosten van de stad, en behandelt voornamelijk patiënten die verwondingen opliepen door de onveilige levensomstandigheden ter plaatse: brokstukken vallen naar beneden, gebouwen storten in, etc. We starten binnenkort ook met mentale gezondheidsprogramma’s, omdat ook daar een groeiende nood aan is.
U kan hieronder een persbericht vinden, evenals beeldmateriaal, die de situatie ter plaatse toelicht.
Vriendelijke groeten
Delphine Van Durme
Een jaar geleden eindigde de strijd tussen de Islamitische Staat en het Iraakse leger om Mosoel. Maar de gezondheidszorg ligt nog steeds in puin en heeft het moeilijk, zeker nu er duizenden vluchtelingen terugkeren naar de stad.
Tijdens de gevechten raakten negen van de dertien openbare ziekenhuizen in Mosoel beschadigd. Het aantal ziekenhuisbedden liep daardoor terug met maar liefst zeventig procent. De heropbouw van de gezondheidszorg verloopt veel te traag: er zijn nog steeds minder dan duizend ziekenhuisbedden beschikbaar, maar de nood groeit snel, omdat de gevluchte bevolking terug naar de stad komt. Eind mei waren al 846.000 mensen teruggekeerd. De gevaarlijke levensomstandigheden in de stad – met een gebrek aan water en stroom, beschadigde gebouwen, en achtergebleven explosieven – maken de gezondheidsrisico’s voor de bevolking nog groter.
“Gezondheidszorg is een enorme uitdaging voor de mensen in Mosoel,” zegt Heman Nagarathman, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Mosoel. “En elke dag groeit de bevolking verder aan. Maar de gezondheidszorg volgt niet, en de kloof tussen wat nodig is en wat beschikbaar, wordt steeds groter. Er is nood aan spoeddiensten, aan chirurgie, oncologie en brandwondenzorg, en aan medisch materiaal en betaalbare medicatie in het algemeen.”
“Maar er is ook nood aan geestelijke gezondheidszorg, voor mensen die aan psychogische trauma’s lijden na het geweld, en aan gespecialiseerde chirurgie, pijnbestrijding en kinesitherapie voor patiënten met oorlogsverwondingen, die al maanden lijden omdat ze niet de juiste zorg voor hun verwondingen kunnen krijgen.”
Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in West-Mosul zag de voorbije maanden een verschuiving van oorlogsverwondingen, naar kwetsuren door mijnen, naar medische aandoeningen gelinkt aan de slechte leefomstandigheden in de stad. In mei was 95% van alle traumapatiënten op de spoedafdeling gewond geraakt door vallend puin, instortende gebouwen of een val van onstabiele gebouwen.
“We vragen dat de overheid en de internationale gemeenschap om dringend te investeren in gezondheidszorg in Mosoel. Patiënten moeten weer toegang hebben tot de nodige zorg en betaalbare medicatie, en medische faciliteiten moeten de nodige uitrusting krijgen.”