Gezinnen op de Griekse eilanden zitten op de rand van een humanitaire crisis

Foto's + video

Artsen Zonder Grenzen waarschuwt dat op de Griekse eilanden voor de tweede winter op rij duizenden mannen, vrouwen en kinderen opgesloten zijn door de Griekse overheden, in ellendige omstandigheden. Daarom breidt Artsen Zonder Grenzen haar hulpverlening uit en roept Europese en Griekse overheden op om vluchtelingen van de eilanden onmiddellijk te laten doorstromen naar het vasteland. 

“In Lesbos zitten gezinnen die pas zijn toegekomen uit landen als Syrië, Afghanistan en Irak samengepakt in kleine zomertenten, in de regen en de kou. Ze kunnen zich met moeite warm en droog houden", zo zegt Aria Danika, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen op het eiland Lesbos. “Ook de psychologische omstandigheden zijn schokkend: in ons geestelijk gezondheidscentrum ontvangen we elke dag gemiddeld 10 patiënten met acute psychologische problemen, onder wie heel wat mensen die een zelfmoordpoging achter de rug hebben of zichzelf verminkten. De situatie hier was al verschrikkelijk, nu is ze de wanhoop voorbij.” 

Door bepalingen van de Europees-Turkse deal, mogen de vluchtelingen de eilanden niet verlaten. Daardoor is het kamp Moria op Lesbos vervaarlijk overbevolkt. Er zitten momenteel meer dan 7.000 mensen in een kamp dat gebouwd werd voor de opvang van 2.300 mensen, met een dagelijks gemiddelde van 70 nieuwkomers vanuit Turkije, grotendeels vrouwen en kinderen. In het kamp zijn te weinig douches en toiletten, er is weinig water, en hele gezinnen slapen in kleine zomertenten voor twee personen, waardoor ze worden blootgesteld aan de regen en de koude. Op het eiland Samos leven 1.500 mensen in een kamp dat gebouwd werd voor 700 mensen, en honderden slapen er in tenten zonder enige verwarming. 

Deze afschuwelijke levensomstandigheden brengen de gezondheid en het leven van de mensen in gevaar. Vorig jaar stierven vijf mensen in Moria ten gevolge van de levensomstandigheden in het kamp. De situatie is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen die weinig reserves hebben om de slechte weersomstandigheden aan te kunnen. Deze onhoudbare situatie zorgt ook voor stijgende spanningen en wanhoop onder de migranten en vluchtelingen. Bovendien klagen de Griekse inwoners en overheden erover dat hun eilanden worden omgevormd tot gevangenissen. 

"Hoe kunnen de Griekse en Europese overheden blijven geloven dat andere vluchtelingen de oversteek niet zullen maken als zij mensen in deze afschrikwekkende omstandigheden vasthouden? Er blijven elke dag wanhopige mensen aankomen op de Griekse eilanden, nadat ze hun leven op de Egeïsche Zee op het spel hebben gezet. Dit wrede beleid, dat wordt opgelegd aan kwetsbare mensen op zoek naar bescherming, is een mislukking en moet stoppen”, zegt Emilie Rouvroy, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Griekenland. 

“Onlangs kondigden de Griekse autoriteiten aan dat 3.000 mensen tegen 10 december van de eilanden zullen worden weggehaald. Maar ook al wordt dit beperkte evacuatieplan uitgevoerd, dan nog zullen we binnen een paar weken in dezelfde situatie aanbelanden. Het is tijd om het indammingsbeleid op de eilanden te stoppen en mensen de kans te geven om op een menselijke manier opgevangen en beschermd te worden”, besluit ze. 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.