Gevechten Libië: Duizenden families op de vlucht, vluchtelingen en migranten zitten vast

Artsen Zonder Grenzen is extreem bezorgd voor alle burgers in Tripoli, Libië, nu de gevechten heviger worden en duizenden Libische families hun huizen moeten ontvluchten om onderdak te zoeken bij familie of in allerlei gebouwen zoals b.v. scholen. Artsen Zonder Grenzen vraagt de meer dan drieduizend vluchtelingen en migranten die vastzitten in detentiecentra en het risico lopen in de vuurgevechten terecht te komen onmiddellijk uit het land te evacueren.

Gezondheidspersoneel en burgers slachtoffer

Sinds 16 april rapporteerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al 1.005 gewonden en 189 doden. Dagelijkse bommen en luchtaanvallen, die de voorbije dagen ook toenamen in dichtbevolkte gebieden, hebben ook gezondheidspersoneel en – diensten geraakt. Sinds het begin van de gevechten zijn al twee dokters en een ambulancier gedood volgens het WHO.

Men moet er alles aan doen om in alle omstandigheden burgers en medisch personeel te respecteren en te beschermen. De willekeurige aanvallen op dichtbevolkte gebieden moeten onmiddellijk stoppen.

Vast tussen de bommen

Medische structuren in Tripoli en daarbuiten hebben laten weten dat ze op beperkte capaciteit draaien en slechts twee weken medische voorraad te hebben. Sommige burgers zitten sinds enkele dagen zonder water en elektriciteit. De drieduizend vluchtelingen en migranten die momenteel vastzitten in detentiecentra lopen het risico in de vuurgevechten terecht te komen. Ze hebben bovendien zeer beperkte toegang tot basisnoden zoals water en voedsel. Sommigen zouden al verschillende dagen niets gegeten hebben.

De gevechten hebben ook een schadelijke impact op hun geestelijke gezondheid. De teams van Artsen Zonder Grenzen die in de detentiecentra werken observeren angstvallen bij hun patiënten. Ze horen luchtaanvallen en bominslagen dichtbij maar kunnen niet weg.

Voorzien in basisnoden

Sinds de gevechten uitbraken bleven de medische teams van Artsen Zonder Grenzen werkzaam op de grond en boden primaire gezondheidszorg, en gaven voedsel, water en medische zorgen aan de vluchtelingen en migranten in de detentiecentra in Tripoli. Er werden ook medische voorraden voor tuberculose geleverd zodat de behandeling kan doorgaan tijdens de gevechten.

Voor de ontheemde families die hun huis moesten ontvluchten voorzagen de medische teams hygiënekits, kits voor oorlogsgewonden met hechtmateriaal, verbanden en essentiële geneesmiddelen aan twee ziekenhuizen in Tripoli.

Zee als enige uitweg

Deze derde opflakkering van geweld in de laatste zeven maanden toont opnieuw aan hoe irrationeel de pogingen zijn van de Europese regeringen Libië als veilige plaats te beschouwen.

De Middellandse Zee blijft een van de weinige opties om het geweld te ontvluchten voor zowel de Libiërs als de andere nationaliteiten. Het is voor Artsen Zonder Grenzen onmogelijk om na te gaan of het aantal vertrekken via de zee opnieuw is toegenomen. Wat we wel weten, is dat het geen misdaad is om veiligheid te zoeken maar een menselijke reactie op deze levensbedreigende omstandigheden. Zonder zoek –en reddingsoperaties op de Middellandse Zee blijft ook hun leven op zee in gevaar. Het is nodig voldoende reddingscapaciteit te voorzien en geredde mensen naar de dichtstbijzijnde haven te brengen zoals het internationaal recht voorschrijft.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.