Gevechten in Tripoli brengt levens in gevaar, Libië is geen veilig land

In Tripoli braken in de afgelopen 72 uur hevige gevechten uit, die de levens van Libiërs en andere inwoners ernstig in gevaar bracht. Voor de humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen is dit opnieuw een bevestiging dat Libië geen veilig land is en dat de Europese overheden hun verantwoordelijkheid moeten nemen om kwetsbare mensen, waaronder vluchtelingen en migranten die er vastzitten, te helpen.

Op zondag 26 augustus ontstond er een conflict tussen rivaliserende gewapende groeperingen in Tripoli. Zware beschietingen in woongebieden hebben geleid tot een nog onbekend aantal slachtoffers. De gevechten hebben ook de levens van zo’n 8.000 vluchtelingen, asielzoekers en migranten in gevaar gebracht, die gevangen waren in de verschillende detentiecentra in de stad. Sommigen onder hen zaten meer dan 48 uur vast zonder toegang tot voedsel. Anderen moesten noodgedwongen uitwijken naar andere buurten en liepen hierdoor het risico gewond te raken door rondvliegende kogels.

“Deze gevechten laten nogmaals zien dat Libië geen veilige plek is”, zegt Ibrahim Younis, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Libië. “Veel vluchtelingen en migranten verlieten hun eigen land door oorlog, of leefden maanden in de meest verschrikkelijke omstandigheden en in handen van mensensmokkelaars, voordat ze in Libische detentiecentra terechtkwamen. Deze mensen zijn extreem kwetsbaar en bevinden zich nu in weer een ander conflict, zonder de mogelijkheid eraan te ontsnappen. Ze zouden niet gevangen mogen worden gehouden omdat ze op zoek waren naar een veilig bestaan of een beter leven. Ze moeten meteen worden vrijgelaten en geëvacueerd naar een veilig land.”

Sinds het losbarsten van de gevechten zijn de humanitaire noden in de detentiecentra nog groter dan ervoor. Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn sinds het begin aanwezig en zorgen voor medische hulp, voedsel, water en voedingssupplementen voor de mensen die nog steeds in de detentiecentra aanwezig zijn. Maar de toegang tot die centra is beperkt. Ook de Libiërs binnen en buiten Tripoli worden getroffen door de gevechten en hebben onvoldoende toegang tot gezondheidszorg.

Volgens de UNHCR komt bijna de helft van de mensen in detentiecentra uit conflictregio’s, waaronder Eritrea, Ethiopië, Somalië en Sudan. Het internationale recht stelt dat zij moeten beschermd worden, maar de Libische overheid, de Verenigde Naties en regeringen van veilige landen vinden geen doeltreffende manieren om asielaanvragen te behandelen. De Europese lidstaten doen er alles aan om asielzoekers tegen te houden in Libië.  Dit beleid zorgt bijgevolg voor verslechterende leefomstandigheden in detentiecentra, met onvoldoende water, sanitaire voorzieningen, overbevolking en onvoldoende toegang tot medische zorgen.

AZG roept Europese regeringen op te erkennen dat Libië geen veilige plek is. Er moet meer worden gedaan om de mensen die er vastzitten te helpen en vooral om ze uit dit land weg te krijgen.

 

------------------------------------------------

Artsen Zonder Grenzen is aanwezig in Libië sinds 2011 en werkt sinds 2016 in de detentiecentra in Tripoli. Daar levert het lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen. AZG is de enige organisatie die migranten, asielzoekers en vluchtelingen in detentiecentra doorverwijst naar ziekenhuizen. AZG werkt in detentiecentra in Khoms, Zliten en Misrata en biedt medische consultaties in Bani Walid.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.