Gazastrook: AZG verhoogt medische activiteiten
De medische hulppost van Artsen Zonder Grenzen behandelde sinds afgelopen weekend 102 patiënten als gevolg van schotwonden opgelopen tijdens de betoging van vorige vrijdag in de Gazastrook. Artsen Zonder Grenzen vreest dat het aantal gewonden nog zal oplopen in de komende dagen en weken, en versterkt haar activiteiten ter plaatse.
Op vrijdag 30 maart namen duizenden Palestijnen deel aan de “Mars voor de Terugkeer” ter gelegenheid van de “Dag Van het Land”. Volgens het Ministerie van Gezondheid raakten op één dag 1.415 mensen gewond en werden 758 mensen neergeschoten door het Israëlische leger. De slachtoffers, voornamelijk jonge mannen, werden behandeld in verschillende ziekenhuizen van het Ministerie.
Op vier dagen tijd werden 102 patiënten behandeld in drie verschillende medische centra van Artsen Zonder Grenzen waar al langer gespecialiseerde zorg wordt aangeboden voor slachtoffers met brandwonden en chirurgische noden. Meer dan 35% van die patiënten liep breuken op tijdens de betoging en heeft langdurige opvolging nodig, met mogelijks meerdere chirurgische ingrepen en een lange revalidatie tot gevolg. De andere patiënten liepen voornamelijk wonden op in zachte weefsels zoals spieren, maar hebben soms eveneens operaties nodig en wekenlange wondverzorging.
“Sinds de verklaring in december 2017 van de Amerikaanse President Trump dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël wil erkennen, en de Palestijnse betogingen als gevolg hiervan, zagen we al een onrustwekkende stijging van het aantal mensen dat aan de grens werd beschoten door het Israëlische leger”, zegt Marie-Elisabeth Ingres, vertegenwoordiger van Artsen Zonder Grenzen in Palestina. “Het aantal trauma patiënten is gestegen naar twintig slachtoffers per week, terwijl dit in de periode voor november 2017 twintig per maand was.”
Artsen Zonder Grenzen staat klaar om een nieuwe consultatieruimte te openen in een publiek gezondheidscentrum in Gaza, om haar postoperatieve capaciteit te verhogen. De organisatie staat in direct contact met de medische teams van het Ministerie van Gezondheid en kan eveneens gespecialiseerde chirurgische teams sturen om de lokale ziekenhuizen te ondersteunen en een langere opvolging van de patiënten te garanderen.
Artsen Zonder Grenzen gaf het Ministerie ook urgentiekits met medisch materiaal en medicatie, voldoende om 100 gewonden te behandelen.
“We zijn bezorgd dat meer mensen medische verzorging nodig zullen hebben in de komende dagen, omdat meer ziekenhuizen naar onze faciliteiten zullen doorverwijzen voor verdere opvolging”, aldus Ingres. “We vrezen eveneens dat het geweld zal toenemen en er meer gewonden zullen vallen tijdens de geplande betogingen van vandaag, vrijdag 6 april, maar ook in de weken die volgen.”