Gaza: Israël moet een einde maken aan zijn campagne van dood en vernietiging

Jeruzalem, Parijs, Brussel, Barcelona, 28 mei 2024 - Nu de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vandaag bijeenkomt nadat Israël tentenkampen met ontheemden in aangewezen “humanitaire zones” in het zuiden van Gaza heeft aangevallen, roept Artsen zonder Grenzen op om onmiddellijk een einde te maken aan het Rafah-offensief en de voortdurende wreedheden in de Gazastrook. De militaire strategie van Israël om herhaaldelijk aanvallen uit te voeren in dichtbevolkte gebieden leidt onvermijdelijk tot het massaal doden van burgers.

“Burgers worden afgeslacht. Ze worden naar gebieden geduwd waarvan ze dachten dat ze veilig zouden zijn, om daar te worden onderworpen aan meedogenloze luchtaanvallen en zware gevechten,” zegt Chris Lockyear, secretaris-generaal van Artsen zonder Grenzen. “Hele families, bestaande uit tientallen mensen, zitten opeengepakt in tenten en leven in extreem moeilijke omstandigheden. Meer dan 900.000 mensen raakten opnieuw gedwongen ontheemd toen Israëlische troepen begin mei hun offensief op Rafah intensiveerden.”

Vandaag zijn 21 Palestijnen gedood en 64 gewond geraakt, volgens lokale gezondheidsautoriteiten, nadat Israëlische troepen een ander tentenkamp voor ontheemden hadden gebombardeerd in Al-Mawasi, ten westen van Rafah in het zuiden van Gaza.

Traumastabilisatiepunt gesloten

Medisch personeel en patiënten van een door AZG ondersteunde traumastabilisatiepost in Tal Al-Sultan in Rafah werden in de nacht van 27 mei ook gedwongen te vluchten toen de vijandelijkheden in het gebied toenamen, waardoor alle medische activiteiten in de faciliteit effectief werden stopgezet. Deze gedwongen evacuatie van nog een gezondheidszorgfaciliteit komt 24 uur nadat Israëlische troepen een luchtaanval uitvoerden op wat zij hadden aangeduid als een “veilige zone”, waarbij ten minste 49 mensen omkwamen en meer dan 250 anderen gewond raakten. Het personeel van het stabilisatiepunt registreerde een massale toestroom van 180 gewonden en 31 doden, met patiënten die leden aan ernstige brandwonden, granaatscherfwonden, breuken en andere traumatische verwondingen. Deze patiënten werden gestabiliseerd en doorverwezen naar veldhospitalen in de richting van Al-Mawasi, verder naar het westen, omdat er geen functionele traumaziekenhuizen meer zijn die zo'n massale toestroom van gewonden aankunnen.

“De hele afgelopen nacht hoorden we gevechten, bombardementen en raketten die werden afgevuurd. Niemand weet wat er precies gebeurt", zegt dr. Safa Jaber, een gynaecologe van Artsen Zonder Grenzen die met haar gezin in het tentenkamp Tal Al-Sultan woont. “We zijn bang voor onze kinderen, bang voor onszelf. We hadden niet verwacht dat dit plotseling zou gebeuren. Waar moeten we heen? We worstelen om de basis te vinden die elk mens nodig heeft om in leven te blijven.”

Vorige week nog beval het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël om zijn militaire offensief in Rafah “onmiddellijk” te staken en de levensbelangrijke humanitaire hulp binnen te laten, en ervoor te zorgen dat die terechtkomt bij degenen die het nodig hebben. Maar het Israëlische offensief in het zuiden van Gaza is sindsdien geëscaleerd, er is sinds 6 mei geen zinvolle hulp de enclave binnengekomen. Het patroon van systematische aanvallen op de gezondheidszorg is doorgegaan. Alle landen die de militaire operaties van Israël in deze omstandigheden steunen, zijn moreel en politiek medeplichtig. We roepen landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en geallieerde lidstaten van de Europese Unie, op om alles te doen wat in hun macht ligt om Israël te beïnvloeden om de voortdurende belegering en voortdurende aanvallen op burgers en burgerinfrastructuur in Gaza te stoppen.

Na bijna acht maanden oorlog is er geen enkele gezondheidszorginstelling in Gaza meer die de capaciteit heeft om een massale toestroom aan gewonden zoals die van 27 mei op te vangen. De sluiting van het door AZG gesteunde traumapunt in Tal Al-Sultan volgt op een luchtaanval op dezelfde dag op het Koeweit ziekenhuis in Rafah, waarbij twee personeelsleden van dat ziekenhuis omkwamen en het ziekenhuis zelf buiten dienst werd gesteld. Bijna alle ziekenhuizen in Rafah zijn onder dwang geëvacueerd en zijn buiten dienst of functioneren nauwelijks, waardoor er geen mogelijkheid is voor het verlenen van of toegang tot medische zorg. ​

“Honderdduizenden burgers worden blootgesteld aan een brutale en meedogenloze collectieve bestraffing”, zegt Karin Huster, medisch referent van AZG in Gaza. “Samen met de bombardementen maken de strenge blokkades van de hulp het ons onmogelijk om op een zinvolle manier te helpen. Er sterven mensen omdat humanitaire hulpverleners hun werk niet kunnen doen.”

Israëlische bombardementen en zware gevechten blijven ook het noorden van de enclave verwoesten, dat vrijwel ontoegankelijk is voor humanitaire hulpverleners. Ziekenhuizen in het noorden liggen onder vuur en zijn op grote schaal verwoest, waaronder de ziekenhuizen Al-Awda en Kamal Adwan, waarvan de laatste juist vandaag door Israëlische troepen is gebombardeerd. Andere ziekenhuizen, zoals het Al-Aqsa ziekenhuis in Deir al Balah en het Nasser ziekenhuis in Khan Younis, hebben melding gemaakt van brandstoftekorten en kunnen binnenkort mogelijk niet meer functioneren.

We roepen alle strijdende partijen op om medische faciliteiten, hun personeel en patiënten te respecteren en te beschermen.

We roepen Israël op zijn offensief op Rafah onmiddellijk te staken en de grensovergang bij Rafah te openen om humanitaire en medische hulp op grote schaal binnen te laten.

We roepen op tot een onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren in de hele Gazastrook.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.