Gaza: Bulldozer vernielt poort Nasser ziekenhuis; leger beveelt vluchtelingen te vertrekken

Artsen Zonder Grenzen (AZG) veroordeelt met klem het evacuatiebevel van het Israëlische leger voor duizenden ontheemden die onderdak zochten in het Nasser-ziekenhuis in Khan Yunis, de grootste medische faciliteit in het zuiden van Gaza.

Op 13 februari vernielde een Israëlische militaire bulldozer de noordelijke poort van het Nasser ziekenhuisterrein en kregen mensen die hun toevlucht zochten in het ziekenhuis, het bevel om er doorheen te vertrekken. Medisch personeel en patiënten mochten in het ziekenhuis blijven met een limiet van één verzorger per patiënt. Het personeel van Artsen Zonder Grenzen is nog steeds in het gebouw en gaat door met het behandelen van patiënten onder vrijwel onmogelijke omstandigheden.

Na weken van hevige gevechten nabij het Nasser-ziekenhuis kwamen medisch personeel, patiënten en ontheemden vast te zitten op de compound, met zeer weinig toegang tot essentiële voorraden. Veel mensen die gewond raakten door de hevige bombardementen in Khan Yunis konden het ziekenhuis ook niet bereiken voor spoedeisende zorg.

Volgens de informatie waarover de teams van Artsen Zonder Grenzen beschikken, zijn de afgelopen dagen minstens vijf mensen gedood en tien anderen gewond geraakt nadat het ziekenhuis rechtstreeks onder vuur werd genomen.

“Mensen zijn in een onmogelijke situatie gedwongen: in het Nasser-ziekenhuis blijven tegen de bevelen van het Israëlische leger in en een potentieel doelwit worden, of de compound verlaten in een apocalyptisch landschap waar bombardementen en evacuatiebevelen deel uitmaken van het dagelijks leven”, zegt Lisa Macheiner, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Gaza. “Ziekenhuizen moeten als veilige plaatsen worden beschouwd en mogen in de eerste plaats niet eens worden geëvacueerd.”

De meeste ontheemden in het Nasser-ziekenhuis zijn inmiddels vertrokken en duizenden inwoners van Gaza kunnen opnieuw nergens heen. Mensen kunnen niet terugkeren naar het grotendeels verwoeste noordelijke deel van Gaza vanwege controleposten die goederen en mensen belemmeren er te geraken. In het zuiden heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd en een uitgebreid grondoffensief aangekondigd op de stad Rafah, waar nu 1,5 miljoen mensen wonen.

“Mensen vragen ons: ‘Waar is het veilig? Waar moeten we heen?’ Maar daar is geen antwoord op en het leidt echt tot een gevoel van wanhoop. Mensen weten niet meer wat ze moeten doen. Ze voelen zich onveilig en zijn doodsbang voor wat er gaat gebeuren.”

Sinds het begin van de oorlog in Gaza moesten onze medische teams en patiënten negen verschillende gezondheidszorgfaciliteiten in de Gazastrook evacueren, nadat ze onder vuur kwamen te liggen van tanks, artillerie, straaljagers, sluipschutters en grondtroepen, of gedwongen te evacueren. Medisch personeel en patiënten zijn gearresteerd, mishandeld en vermoord. Het verstrekken van gezondheidszorg en het opschalen van levensreddende hulp wordt onmogelijk gemaakt door de intensiteit van de Israëlische bombardementen en beschietingen, evenals door de hevige gevechten.

Strijdende partijen moeten medische voorzieningen en hun omgeving altijd respecteren en ongehinderde toegang toestaan, en medisch personeel en patiënten beschermen.

Artsen Zonder Grenzen herhaalt haar oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om levens te sparen adequate en vitale toegang tot voedsel en andere basisgoederen mogelijk te maken en het gezondheidszorgsysteem te herstellen. Het voortbestaan van de bevolking van Gaza hangt ervan af.

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.