Gaza: AZG teams opereren twee of drie patiënten in hetzelfde operatiekwartier en moeten zelfs in de gangen van het ziekenhuis opereren

Beste,

Gelieve hieronder een korte update te vinden van de situatie in Gaza, waar onze teams een grote toestroom aan gewonden behandelen. 

Vriendelijke groeten

 

« Wat gisteren gebeurde is onaanvaardbaar en onmenselijk. De cijfers die werden meegedeeld door de gezondheidsautoriteiten in Gaza spreken voor zich: 55 doden, 2 721 gewonden, waarvan 1 359 door kogels, en dit slechts op enkele uren tijd. Onze medische teams werken dag en nacht sinds 1 april om de nodige chirurgische en post-operatieve zorgen te verstrekken aan volwassenen, jongeren, vrouwen en kinderen. Ze zullen hiermee de komende dagen verdergaan en dit zolang het nodig blijft. De chaotische situatie in één van de ziekenhuizen waar we werken herinnert ons aan de ergste momenten van het Israëlische offensief in 2014, toen een grote toestroom van gewonden de medische capaciteit van het ziekenhuis oversteeg. Vandaag moeten onze teams soms twee of drie operaties in hetzelfde operatiekwartier uitvoeren, of zelfs in de gangen van het ziekenhuis opereren.

Dit nieuwe bloedbad is opnieuw ingeschreven in de politieke strategie die wordt toegepast door het Israëlische leger sinds de afgelopen 7 weken; ze schieten met echte kogels op de betogers en gaan ervan uit dat elke persoon die de hekkens te dicht nadert een legitiem doelwit is. Heel veel patiënten zullen de gevolgen van de verwondingen die we vandaag behandelen voor de rest van hun leven blijven dragen.

Vandaag herdenken de Palestijnen ‘Nakba’ – ‘de catastrofe’. Het Israëlische leger moet kost wat kost afzien van het gebruik van dit disproportionele geweld tegen de betogers.

 

Marie-Elisabeth Ingres, coordinatrice AZG in Palestina.

----------------------------------

AZG heeft gisteren 4 chirurgische teams ingezet in 3 ziekenhuizen om noodoperaties uit te voeren. Gisterenavond hadden ze reeds 30 operaties uitgevoerd. Ze deelden ook medisch materiaal uit aan twee ziekenhuizen, waaronder materiaal voor externe fixatie.

AZG werkt eveneens in 4 ziekenhuizen waar ze post-operatieve zorgen verleent aan patiënten die verwondingen opliepen en reeds werden geopereerd. Sinds 1 april werden meer dan 800 patiënten verzorgd.

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.