Gaza: AZG roept Israëlische autoriteiten op tot menselijkheid na verstrijken ultimatum

Gaza: AZG roept Israëlische autoriteiten op tot menselijkheid na verstrijken ultimatum

Ondanks Israëlische aankondigingen die veilige gebieden suggereren voor de bevolking die vastzit in de Gazastrook, worden deze gebieden in feite blootgesteld aan bombardementen op het hele grondgebied. Dit inclusief in het zuiden, waar tienduizenden mensen zijn gevlucht na het ultimatum.

Het Israëlische leger bombardeert de Gazastrook al een week zonder terughoudendheid. Daarom vraagt Artsen Zonder Grenzen om de meest elementaire menselijkheid nu het ultimatum voor de bevolking afloopt.

Het bevel aan bijna 1,1 miljoen mensen om binnen een paar uur te verhuizen naar een al overbevolkt gebied met onzekere toegang tot voedsel, water en gezondheidszorg is even absurd als niet te tolereren. Onze teams zien drinkwater schaars worden in het zuiden van de Gazastrook. De bevolking ondervindt moeite om eraan te komen, wat alleen maar bijdraagt aan hun noden. Dringend herstel van voldoende en onmiddellijke toegang tot drinkwater voor de bevolking van de Gazastrook is letterlijk van levensbelang.

Een humanitaire corridor van een paar uur die vandaag door de Israëlische autoriteiten in het noorden van Gaza is afgekondigd, is zojuist verstreken. We maken ons grote zorgen over het lot van degenen die zich niet kunnen verplaatsen, zoals de gewonden, de zieken en de medische staf, van wie we vrezen dat ze zullen worden weggevaagd gezien de verklaringen van de Israëlische militaire autoriteiten.

De veilige zones in het noorden moeten absoluut behouden worden en regelmatige wapenstilstanden zijn een minimum. Artsen Zonder Grenzen pleit ervoor dat zij die willen, kunnen vluchten via de grensovergang bij Rafah, zonder inbreuken op het recht op terugkeer. We hebben gevraagd om de Palestijnse medewerkers die willen vertrekken, te kunnen evacueren.

 

Algemene directrice van Artsen Zonder Grenzen, Meinie Nicolai, die het ultimatum al eerder veroordeelde:

 

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.