Gaza: Al-Shifa ziekenhuis volledig buiten werking na operatie door Israëlische troepen, ook Al-Aqsa getroffen door luchtbombardement
Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) zien tot hun afschuw dat het Al-Shifa ziekenhuis in puin ligt na een 14-daagse operatie van Israëlische troepen in en rond het ziekenhuis. Het grootste ziekenhuis van Gaza is nu buiten werking. Op zondag werd ook het Al-Aqsa ziekenhuis getroffen door springtuig op zijn binnenplaats waar vluchtelingen schuilden.
Gedurende meerdere dagen was de toegang tot het Al-Shifa ziekenhuis onmogelijk, waardoor patiënten niet de nodige behandeling konden krijgen. Op 31 maart waren er volgens de WHO al 21 patiënten overleden sinds de belegering van het ziekenhuis op 18 maart begon. Nog eens 107 patiënten zaten nog steeds vast in het ziekenhuis, waaronder 4 kinderen en 28 patiënten in kritieke toestand. Gezien de omvang van de verwoesting hebben de mensen in het noorden nu nog minder opties voor gezondheidszorg.
Hoewel het exacte aantal slachtoffers onzeker is, geven openbare rapporten aan dat honderden mensen, waaronder medisch personeel, zijn gedood. Lichamen liggen op straat. Er is ook melding gemaakt van massale arrestaties van medisch personeel en anderen in en rond het ziekenhuis.
Het geweld van de aanval en de hevige gevechten hadden ook gevolgen voor de nabijgelegen AZG-kliniek. "Ik zag de enorme schade. Ik was in shock. Ze hebben het kantoor, de kliniek, alle auto's en generatoren beschadigd", zei een medewerker van Artsen Zonder Grenzen.
In januari en maart nog stelden medewerkers van AZG vast dat het ziekenhuis slechts gedeeltelijk functioneerde en dat er een ernstig gebrek was aan uitrusting was. Desondanks behandelde het personeel in maart nog meer dan 200 patiënten.
Artsen Zonder Grenzen roept op tot een veilige evacuatie van de overgebleven patiënten zodat ze de nodige zorg kunnen krijgen.
Al-Aqsa ziekenhuis ook doelwit
Op zondag 31 maart trof een Israëlisch luchtbombardement rond het middaguur de binnenplaats van het Al-Aqsa ziekenhuis, waar veel vluchtelingen hun toevlucht hadden gezocht, net buiten de eerste hulp. Verschillende mensen werden gedood en raakten gewond.
Na de aanval moest een deel van het AZG-team zijn medische activiteiten staken. "Ons team hoorde een luide explosie in de buurt en schuilde in het ziekenhuis tot ze bevestiging hadden dat de aanval voorbij was", meldde een van de AZG-coördinatoren.
Artsen Zonder Grenzen biedt medische en chirurgische zorg in het Al-Aqsa ziekenhuis, het enige ziekenhuis in centraal Gaza dat trauma-zorg kan bieden.
Er moet een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren komen om een einde te maken aan de verwoesting van gezondheidsfaciliteiten, waardoor het leven van patiënten en medisch personeel in gevaar komt.
Douchka van Olphen