FOTO: 25 doden aangetroffen bij reddingsactie op Middellandse Zee

Op dinsdagavond 25 oktober trof reddingsschip Bourbon Argos van Artsen zonder Grenzen bij een reddingsactie op de Middellandse Zee 25 dode mensen, mannen en vrouwen, aan op een overbevolkte rubberboot. 107 overlevenden werden aan boord gebracht, samen met 139 andere vluchtelingen van een andere rubberboot in nood.

Hier vindt u een selectie foto's terug van deze tragische gebeurtenis. We beslisten uit respect voor de doden de meest choquerende foto's niet te sturen.

De VN kondigde gisteren ook aan dat nu al meer dan 3800 mensen het leven lieten op de Middellandse zee in 2016

‘Onder een laag water en benzine lagen 25 doden, vermoedelijk omgekomen door het inademen van benzinedampen,’ zegt projectcoördinator Michele Telaro. Het was verschrikkelijk.’

Chemische brandwonden

Onder de mensen die gered konden worden, hadden 23 mensen medische zorg nodig voor chemische brandwonden. Twee mensen waren er zo ernstig aan toe dat zij onmiddellijk per helikopter overgebracht werden naar een ziekenhuis in Italië. Artsen zonder Grenzen gaf op de Bourbon Argos ook psychosociale hulp aan overlevenden, waaronder aan de echtgenoot en het acht-maanden oude zoontje van een van de geëvacueerde patiënten.

Zeemansgraven

‘Dit is een tragische, maar helaas geen buitengewone situatie,’ zegt operationeel manager Stefano Argenziano. ‘De afgelopen weken zien onze teams op zee te vaak mannen, vrouwen en kinderen sterven. Reddingsoperaties voelen zo een machteloze vaart langs zeemansgraven. 2016 zal naar verwachting het dodelijkste jaar worden op de Centraal-Middellandse Zee. Hoeveel tragische gebeurtenissen moeten er nog plaatsvinden voordat de EU-leiders gaan zorgen voor veilige routes voor vluchtelingen?’

3.740 doden op zee

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er dit jaar tot nu toe 327.800 mensen per boot naar Europa gevlucht. 3.740 mensen zijn daarbij omgekomen. Reddingsschepen van Artsen zonder Grenzen hebben sinds april 2016 ruim 17.000 mensen gered op de Centraal-Middellandse Zee.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.