Flashquote : aanval op het Okhmatdyt kinderziekenhuis in Kiev, Oekraïne

Flashquote : aanval op het Okhmatdyt kinderziekenhuis in Kiev, Oekraïne

8 juli 2024, kinderen met ernstige medische aandoeningen, waarvan sommige levensreddend zijn, wachten op evacuatie of heropname in andere delen van het Okhmatdyt Kinderziekenhuis in de buurt van het verwoeste gebouw in Kiev, aldus de minister van Volksgezondheid van Oekraïne. Dit was de grootste diagnostische en behandelingsfaciliteit voor kinderen in het land. Vooral de dialyseafdeling voor kinderen werd beschadigd.

"Onze teams zijn steeds vaker getuige van aanvallen op de civiele en medische infrastructuur door de Russische strijdkrachten in heel Oekraïne, in steden en dorpen aan de frontlinie en dieper in het land. Ziekenhuizen worden verwoest en patiënten en medisch personeel worden gedood. Het Okhmatdyt-ziekenhuis in Kiev, dat vandaag werd aangevallen, is bekend bij onze teams. Aan het begin van de totale oorlog assisteerden onze artsen het medisch personeel op de chirurgische afdelingen en gaven ze training aan fysiotherapeuten. Het is onacceptabel dat patiënten zich niet veilig kunnen voelen en geen behandeling kunnen krijgen binnen de muren van een ziekenhuis," zegt Christopher Stokes, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne meldt dat bij de raketaanval op het Okhmatdyt ziekenhuis twee volwassenen zijn gedood en dat er 16 gewonden zijn, onder wie 7 kinderen. Zoek- en reddingsoperaties zijn aan de gang. Mogelijk zitten er mensen vast onder het puin. Reddingswerkers en vrijwilligers zijn werken snel om de kelder van het ziekenhuisgebouw te bereiken. Deze is ingestort door de inslag van de raket en kinderen en medisch personeel waren daar aan het schuilen tijdens het alarm.

Een team van Artsen Zonder Grenzen bezocht vandaag het ziekenhuis om de situatie te beoordelen en hulp te bieden indien nodig.

Artsen zonder Grenzen reageert op verzoeken van het ministerie van Volksgezondheid. We ondersteunen ziekenhuizen in de buurt van de frontlinie en afdelingen van medische instellingen waar vroegtijdige fysieke revalidatie wordt geboden aan patiënten met oorlogsverwondingen. Onze teams blijven medische voorzieningen helpen met de evacuatie van patiënten tussen ziekenhuizen en steden door ambulances van Artsen Zonder Grenzen.

Quentin Barrea Press Officer, Médecins Sans Frontières

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.