Fake news: Boek bij Artsen Zonder Grenzen je droomreis naar je droombestemming: de Centraal-Afrikaanse Republiek!

Artsen Zonder Grenzen lanceert een digitale actie in België, in de vorm van een toeristische reclamecampagne, om de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek onder de aandacht te brengen.

Fake news: Boek bij Artsen Zonder Grenzen je droomreis naar je droombestemming: de Centraal-Afrikaanse Republiek!

Artsen Zonder Grenzen lanceert een digitale actie in België, in de vorm van een toeristische reclamecampagne, om de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek onder de aandacht te brengen.

Ongerepte koraalriffen, uitgestrekte gletsjers en ’s werelds grootste walvispopulatie… in het hart van Afrika! Dat klinkt te mooi om waar te zijn, of niet? Dat is het natuurlijk ook. De Centraal-Afrikaanse Republiek is een land, dat zo vergeten is door de rest van de wereld, dat we er (bijna) eender wat over kunnen beweren.

Daarom wil Artsen Zonder Grenzen met een actie, vermomd als toeristische reclamecampagne, het land weer onder de aandacht brengen.  De Centraal-Afrikaanse Republiek lijdt immers onder aanhoudend en brutaal geweld, een vluchtelingencrisis, en een gebrek aan medische voorzieningen.

Een website, video’s en bannering verkondigen met een knipoog de letterlijk ongelooflijke toeristische troeven van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Op de website www.visitCAR.be wordt een reeks ‘alternatieve feiten’ gepresenteerd die een idee geven hoe de situatie in het land werkelijk is.

“Sinds het officiële einde van de burgeroorlog hebben heel wat internationale spelers zich teruggetrokken, zegt Emmanuel Lampaert, die de leiding heeft over de projecten van Artsen Zonder Grenzen in het land. “Maar onze teams zien elke dag hoe veel Centraal-Afrikanen nog steeds lijden onder het geweld, en het gebrek aan basisvoorzieningen zoals medische zorg, voedsel, of drinkwater. Het is cruciaal dat we deze mensen niet vergeten, want meer dan de helft van hen is afhankelijk van humanitaire hulp.”

De tongue-in-cheeck campagne wordt mee gedragen door een selectie van jonge influencers én alternatieve reisorganisatie JOKER. “Als duurzame reisorganisatie zetten we respect voor de plaatselijke bevolking centraal”, vertelt Jeroen Vincken van JOKER. “Wij sluiten zeker niet uit dat de Centraal-Afrikaanse Republiek ooit op onze lijst van reisbestemmingen zal staan. Als dat lukt, zal het zijn dankzij acties als deze van Artsen Zonder Grenzen. We weten dat het tij kan keren: Rwanda staat al een tijdje weer in onze reisbrochure, om maar één voorbeeld te noemen. We zijn dan ook trots met deze nieuwe campagne ons steentje te kunnen bijdragen.”

Artsen Zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek

In 2014 maakte een vredesakkoord officieel een einde aan de bloedige burgeroorlog in het land. Maar geen van de betrokken partijen is echt ontwapend of gedemobiliseerd. Het geweld, dat soms heel gruwelijk en brutaal is, houdt aan. De vroegere coalities zijn uit mekaar gevallen en de verschillende facties vechten nu ook onderling. Er zijn zones in het land waar de overheid geen enkele controle meer over uitoefent, en naar schatting een vijfde van de bevolking is nog steeds op de vlucht. De medische infrastructuur, waarvan 75% beschadigd raakte tijdens de burgeroorlog, is nooit hersteld.

Maar door het vredesakkoord en de daaropvolgende verkiezingen ontstond het beeld dat de situatie in het land sterk verbeterd was. Hulporganisaties en donorlanden zijn begonnen met het terugschroeven van hun hulpverlening. Artsen Zonder Grenzen werkt al 20 jaar in het land en blijft er onverminderd hulp bieden. (Op basis van het volume van de hulpprojecten, is het op twee na belangrijkst land voor Artsen Zonder Grenzen.) Op dertien plaatsen biedt Artsen Zonder Grenzen medische hulp. (Meer info op http://msf-azg.be/nl/country/centraal-afrikaanse-republiek)

Voor meer informatie of een interviewaanvraag, contacteer Raphaël Piret op 0475/40.60.76. Emmanuel Lampaert verblijft deze week in Brussel en is beschikbaar voor interviews.

 

A propos de MSF/AZG

Médecins Sans Frontières est une organisation médicale humanitaire d’urgence, active dans plus de 70 pays du monde.