Europa, herstel uw falende migratiemodel

Al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zien we een zeer noodzakelijke en zeer welkome positieve reactie van Europese staten en leiders. Hun snelle goedkeuring van verschillende maatregelen om mensen die Oekraïne ontvluchten toegang te bieden tot hulp aan de grens, veilige doorgang, gezondheidszorg, school en werk, was hartverwarmend. Maar wat deze reactie wél toonde, is dat de EU altijd over de instrumenten beschikte om veilige hulp te bieden aan mensen die veiligheid zoeken in Europa. Het enige wat miste, was politieke wil. AZG klaagt dit aan in een webfilmpje

De enorme positieve respons van EU-landen en leiders op mensen die Oekraïne ontvluchten, laat zien hoe Europa ook over de instrumenten en mechanismen beschikt om een humaan antwoord te bieden aan degenen die veiligheid zoeken aan haar kusten.Toch botsen mensen vandaag de dag nog steeds op een uiterst restrictief grensbeleid, op geweigerde hulp en op criminalisering, alleen al omdat ze veiligheid zoeken. Elke dag zien we in onze operaties aan de grensgebieden van Europa, hoe mensen uit andere delen van de wereld op zoek zijn naar veiligheid, nog steeds blootgesteld aan een beleid en maatregelen die erop gericht zijn hen af te schrikken, terug te dringen, terug te dwingen naar de plaats waar ze uit proberen te ontsnappen.

“Hoewel de EU-lidstaten meer te doen hebben om de veiligheid en hulp te bieden aan vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten, staat dit in schril contrast met de omvang van de wreedheid en het geweld waarvan we de afgelopen jaren getuige zijn geweest aan de andere grenzen van Europa. Afgelopen weekend zijn naar verluidt bijna 100 mensen omgekomen in de Middellandse Zee. Nog veel meer mensen op de vlucht zien hun reddingen geweigerd, of worden onderschept en teruggestuurd naar een cyclus van marteling en misbruik in Libië. In heel Europa, in landen als Griekenland, Polen, Kroatië en Hongarije, gaan illegale en vaak gewelddadige push-backs door en degenen die de EU-landen bereiken, worden vaak vastgehouden in gevangenisachtige centra, uitgesloten van gezondheidsstelsels en worden geconfronteerd met uitdagingen bij het verkrijgen van asiel” zegt Reem Mussa, adviseur voor migratie bij Artsen Zonder Grenzen. “Iedereen die veiligheid zoekt in Europa, ongeacht ras of nationaliteit, moet met dezelfde menselijkheid en waardigheid worden behandeld. De reactie op Oekraïense vluchtelingen laat zien dat er een beter en humaner migratiebeleid mogelijk is, het ontbreekt alleen aan politieke wil.”

 

Video_twee_maten_twee_gewichten_LANDSCAPE

MP4 - 201 Mb

Video_twee_maten_twee_gewichten_SQUARE

MP4 - 200 Mb

 

Douchka van Olphen

Strategic Information & Media Manager, Médecins Sans Frontières

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.