Ethiopië: groeiende voedingscrisis in de Afar-regio, Artsen Zonder Grenzen luidt de noodklok

Ethiopië: groeiende voedingscrisis in de Afar-regio, Artsen Zonder Grenzen luidt de noodklok

Foto's en video beschikbaar in deze e-mail, Nederlandstalige expert ter plaatse beschikbaar voor interviews na 17 uur.

De medisch-humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) ziet alarmerende signalen van een dodelijke en groeiende voedingscrisis in de Afar-regio in het noordoosten van Ethiopië. Er is dringend méér humanitaire hulp nodig.

Topje van een angstaanjagende ijsberg: sterftecijfers tot 20%

"We zien nog maar het topje van de ijsberg, en het is nu al overweldigend. Dat is bijzonder angstaanjagend”, zegt Raphael Veicht, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Addis Abeba, Ethiopië. "In het Dupti-ziekenhuis, het enige functionerende verwijzingsziekenhuis in de hele Afar-regio, zien we kinderen aankomen na uitermate lange en moeilijke reizen. Veel te veel van hen sterven binnen 48 uur, omdat ze te ziek en te ondervoed zijn om een ​​kans op overleving te hebben.

Het Dupti-ziekenhuis bedient een bevolking van meer dan 1,1 miljoen mensen, waaronder honderdduizenden ontheemden. Dit jaar werden al 3 tot 4 keer meer ernstig ondervoede kinderen opgenomen ten opzichte van vorig jaar. De sterftecijfers van patiënten zijn duizelingwekkend hoog, in sommige weken meer dan 20 procent. Alleen al in de afgelopen acht weken zijn 35 kinderen overleden en meer dan twee derde van die patiënten stierf binnen 48 uur na opname. Daarom verleent AZG sinds april meer steun aan het Dupti-ziekenhuis.

“In Afar hebben veel mensen niet eens toegang hebben tot de zeer minimale niveaus van gezondheidszorg, voedsel en water die nodig zijn om het menselijk leven in stand te houden. Dat komt door recente conflicten, ontheemding, gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, voedsel- en waterschaarste, en onvoldoende humanitaire hulp”, aldus Veicht. “Zonder grootschalige humanitaire hulp voor ontheemden en kwetsbare gastgemeenschappen, met voedselzekerheid, eerstelijnsgezondheidszorg, voeding en water als belangrijkste aandachtspunten, kunnen we nog niet eens beginnen om de situatie onder controle te krijgen.”

Slechts 20% van de gezondheidsstructuren functioneel

Naar verluidt is slechts 20 procent van de gezondheidsstructuren in de regio Afar functioneel, de rest is beschadigd, vernield, verlaten of heeft onvoldoende middelen. In het Dupti-ziekenhuis heeft meer dan 80 procent van de ondervoede kinderen nooit eerder toegang tot gezondheidszorg gehad voordat ze naar het verwijzingsziekenhuis kwamen.

"Op twee dagen werden 41 kinderen op de kinderafdeling opgenomen. Ze hadden stuk voor stuk ernstige maaginfecties omdat mensen niet anders kunnen dan uit modderige plassen te drinken", zegt Veicht. AZG kwam onlangs met het Ethiopische ministerie van Volksgezondheid overeen om de capaciteit van het ziekenhuis voor pediatrie, klinische voeding en spoedeisende hulp te vergroten, onder meer door de snelle bouw van nieuwe gebouwen, en om de sanitaire voorzieningen en de aanleg van een betrouwbare waterbron te ondersteunen. Tegelijkertijd plant AZG vijf ambulante voedingsprogramma's in de meest kritieke gebieden, maar er is veel meer nodig om een dreigende crisis af te wenden.

De humanitaire gemeenschap moet dringend optreden

Duizenden mensen - niet alleen in Afar maar ook in andere delen van Ethiopië - lijden onder de ernstige gevolgen van de aanhoudende voedingscrisis en zijn wanhopig op zoek naar voedsel en hulp.

Zonder een omvangrijke opschaling van de humanitaire hulp in Afar, zullen veel mensen die al de verschrikkingen van conflicten, ontheemding en droogte doormaken, het uitermate moeilijk krijgen om te overleven. Een aanhoudende voedingscrisis zal overmatige morbiditeit en mortaliteit veroorzaken. Willen we die in Afar en andere delen van Ethiopië voorkomen, dan moet de humanitaire gemeenschap met spoed optreden.

Beelden vrij te gebruiken ter illustratie van dit persbericht (AZG)) B-Roll Ethiopië: groeiende voedingscrisis in de Afar-regio.mp4 - 185 MB Engelstalige transcriptie van de B-Roll TESTIMONY - B-ROLL - Nutritional crisis in Ethiopia's Afar Region.docx - 23 KB

 

 

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.