Escalerend geweld in Idlib: Artsen Zonder Grenzen versterkt haar activiteiten in Syrië

Artsen Zonder Grenzen is van plan haar medische hulp en de verdeling van essentiële middelen uit te breiden om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van duizenden ontheemde gezinnen die de gevechten in Idlib ontvluchten. Artsen Zonder Grenzen vraagt ook aan de Turkse autoriteiten om de aanvoer van medische uitrusting en personeel naar het noordwesten van Syrië te vergemakkelijken.

Sinds 1 december 2019 zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 948.000 mensen ontheemd door de bombardementen en beschietingen in het gouvernement Idlib in het noordwesten van Syrië. Deze massale volksverhuizing op slechts enkele weken tijd, is een ware exodus die ongezien is sinds het begin van het conflict in het land negen jaar geleden.

De ontheemden bevinden zich in een uiterst kritieke situatie - vooral omdat velen herhaaldelijk zijn ontheemd. Het vinden van een veilige plek is een uitdaging. Tenten zijn dringend nodig. Gezinnen worden soms gedwongen om in de open lucht te slapen, in onafgewerkte gebouwen of in provisorische onderkomens. Ontheemde gezinnen zijn geconcentreerd in een klein gebied langs de Turkse grens, naarmate de frontlinie zich naar het westen beweegt vanuit Aleppo.

De kampen zijn overvol en de sanitaire voorzieningen kunnen niet voorzien in de behoeften van alle pas ontheemde gezinnen en de gezinnen die al sinds enkele maanden verblijven in de kampen. Deze situatie verhoogt het risico op wateroverdraagbare ziekten. Ontheemden die de afgelopen weken zijn aangekomen, hebben moeite om onderdak te vinden. Mensen hebben dringend behoefte aan basismiddelen zoals matrassen, dekens, winterkleding en hygiënekits.

Om tegemoet te komen aan de behoeften van alle ontheemden is Artsen Zonder Grenzen van plan om haar activiteiten aanzienlijk te versterken. De komende weken zal de organisatie zich richten op de distributie van basisbenodigdheden zoals tenten, keukengerei, vloermatten, dekens en andere essentiële zaken. Een eerste lading tenten en non-food artikelen is al onderweg voor 800 gezinnen in Idlib. Artsen Zonder Grenzen onderzoekt ook nieuwe pistes om traumazorg te bieden en om de eerstelijnsgezondheidszorg voor ontheemden te versterken.

Het vermogen van Artsen Zonder Grenzen om haar hulp aan ontheemden uit te breiden zal afhangen van de mogelijkheid om een regelmatige en constante stroom van hulpgoederen en medische benodigdheden te kunnen ontwikkelen. En van de mogelijkheid om teams te sturen om hun Syrische collega's te versterken. Die zijn uitgeput na jaren van werken in extreme omstandigheden, geweld en angst.

Artsen Zonder Grenzen heeft geen permanente aanwezigheid in Turkije. Om haar reactie te versterken, vraagt Artsen Zonder Grenzen aan alle betrokken Turkse autoriteiten om de doorvoer van materiaal en personeel naar het noordwesten van Syrië te vergemakkelijken.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.