Ebola blijft onrechtstreeks slachtoffers maken: dodelijke mazelenepidemie in Guinée

Sinds het begin van het jaar hebben in Guinée al 3500 mensen mazelen gekregen. Veertien van hen zijn gestorven. Vorige week is Artsen Zonder Grenzen, in samenwerking met de Guinese overheid, gestart met een mazelenvaccinatiecampagne in de hoofdstad Conakry, die samen met de tweede stad van het land, Nzérékoré, het zwaarst getroffen is door de epidemie.

Tijdens de ebola-epidemie van 2014-2015 werden de normale vaccinatieprogramma’s in Guinée sterk teruggeschroefd. Dat kwam omdat die epidemie veel aandacht en middelen opeiste, maar ook omdat mensen bang waren met ebola besmet te raken tijdens vaccinaties. Als gevolg daarvan kregen vele duizenden kinderen geen bescherming tegen ziektes als de mazelen.

Vorig jaar probeerde de Guinese overheid de achterstand in te halen met een extra vaccinatiecampagne. Maar ondanks die inspanningen, brak er in februari toch een mazelenepidemie uit. “Dat zoiets kan, nauwelijks een jaar na een vaccinatiecampagne, toont hoe zwak de gezondheidszorg nog altijd is,” zegt Ibrahim Diallo, de coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Guinée.

De ebola-epidemie maakte in Guinée, Sierra Leone en Liberia 11.000 dodelijke slachtoffers, en bracht er de gezondheidszorg zware klappen toe. Experten en de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwden dat het belangrijk zou zijn om goede systemen voor gezondheidszorg uit te bouwen na de ebola-epidemie.

Maar volgens de VN was maar 18% van al het geld dat voor ebola werd vrijgemaakt, bedoeld voor wederopbouw. Er is veel aandacht voor surveillance, om nieuwe soortgelijke uitbraken snel op het spoor te zijn, en voor de reactie op zulke uitbraken. Maar vandaag ondersteunen alleen de ngo’s Alima (in Nzérékoré) en Artsen Zonder Grenzen (in Conakry) de Guinese overheid in de strijd tegen mazelen. Eventuele hulp van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie wordt nog steeds bediscussieerd.

“Ebola was een alarmsignaal, maar iedereen lijkt weer in slaap te zijn gevallen. Deze mazelenepidemie toont dat alle beloftes die gemaakt zijn om het land te helpen, nog niet veel verschil hebben gemaakt voor de bevolking van Guinée,” stelt Mit Philips, experte in gezondheidssystemen bij Artsen Zonder Grenzen.

“Toegang tot gezondheidszorg was al problematisch in Guinée vóór de ebola-epidemie. Vandaag kampt het land nog steeds met dezelfde problemen, die het in zijn eentje moet zien op te lossen, ondankss alle internationale beloftes.”

Om de mazelenepidemie te bedwingen, zetten Artsen Zonder Grenzen en het Guinese ministerie van Gezondheidszorg 126 teams van elk 13 mensen in, op 164 plaatsen in Conakry. Alle kinderen tussen 6 maanden en 10 jaar oud zullen gevaccineerd worden. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ook dertig gezondheidscentra waar kinderen met milde mazelensymptomen worden verzorgd, en het referentieziekenhuis waar de ernstig zieken worden opgenomen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.