Duizenden migranten en asielzoekers verblijven in barre omstandigheden op Griekse eilanden

Duizenden migranten en asielzoekers verblijven in barre omstandigheden op verschillende Griekse eilanden. Dit ondanks herhaalde oproepen van Artsen Zonder Grenzen aan de Griekse overheid en de EU om de opvangcondities te verbeteren (sinds december 2014). Artsen Zonder Grenzen stuurt nu een noodhulpteam naar Lesbos, een van de twee eilanden waar opvangstructuren bestaan, maar waar het systeem op barsten staat. De operaties van Artsen Zonder Grenzen voor migranten in Kos en de andere eilanden van de Dodecanese Zee worden ook verdergezet.

De voorbije dagen zijn ongeveer 5.000 mensen, voornamelijk uit Syrië, Afghanistan en Irak, aangekomen op Lesbos. In het bestaande opvangcentrum, Moria, is slechts plaats voor 700 mensen. Er zijn te veel mensen, de hygiënische omstandigheden zijn slecht en er is een tekort aan voedsel. Duizenden nieuwkomers moeten dus in open lucht kamperen. De meesten doen dit in Kara Tepe, een stuk ongeorganiseerd land waar ze geen toegang hebben tot water, onderdak, latrines of medische verzorging. Ondanks enkele voedselbedelingen door de overheid is er niet genoeg te eten voor iedereen.

In Kos, waar Artsen Zonder Grenzen medische hulp biedt aan nieuwkomers, slapen 700 mensen in een oud bouwvallig gebouw waar gebroken glas op de grond ligt en waar slechts plaats is voor 200 mensen. De medische teams van Artsen Zonder Grenzen zien er veel huidziektes en -irritaties, een direct gevolg van de slechte hygiëne. Hoewel Artsen Zonder Grenzen probeert om de water- en sanitaire voorzieningen te verbeteren, kunnen alleen een grotere wil en inspanning van de lokale overheid de situatie verbeteren.

“Zonder een adequaat opvangsysteem blijft onze hulp slechts een druppel op een hete plaat”, zegt Stathis Kyroussis, landverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland. “De huidige situatie is een aanfluiting van de verantwoordelijkheid die Griekenland en de EU hebben ten opzichte van asielzoekers en migranten. Gezien de economische crisis in Griekenland mogen we niet aannemen dat het land het probleem alleen zal aankunnen. De EU en haar lidstaten moeten dringend een noodfonds opzetten en materiële hulp bieden om Griekenland te helpen de migranten en asielzoekers in hun basisnoden te voorzien. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR moet ook dringend verantwoordelijkheid opnemen en woorden omzetten in daden. Ze moet meer humanitaire hulp bieden”, zegt Kyroussis.

“Mensen aan hun lot overlaten in een bouwvallig gebouw of op een veld dat vol ligt met rommel en waar bijna geen water of latrines zijn, is ontoelaatbaar en brengt de gezondheid van die mensen in gevaar”, zegt Elisabetta Faga, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “De Griekse autoriteiten moeten zorgen voor extra plaatsen, zodat organisaties er ook voedsel, water, sanitatie en medische zorg kunnen bieden. De overheid moet ook zorgen voor een efficiënte registratieprocedure en de migranten die aankomen informeren over waar ze moeten zijn.”

Artsen Zonder Grenzen zal zo snel mogelijk beginnen met medische raadplegingen, hulpgoederen uitdelen en te werken aan de verbetering van de hygiëne in Kara Tepe en Moria. Artsen Zonder Grenzen heeft al een bustransport ingelegd zodat de migranten geen zeventig kilometer meer moeten lopen naar het registratiecentrum in Mitilini, in het noorden van het eiland.

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.