DRCongo: op twee weken tijd behandelt AZG bijna 700 slachtoffers van seksueel geweld in ontheemdenkampen rond Goma

DRCongo: op twee weken tijd behandelt AZG bijna 700 slachtoffers van seksueel geweld in ontheemdenkampen rond Goma

Goma, 9 mei 2023 – In slechts twee weken tijd zagen teams van AZG 674 slachtoffers van seksueel geweld in kampen voor ontheemden rond Goma, de provinciehoofdstad van Noord-Kivu. De gemiddeld 48 nieuwe slachtoffers per dag tonen met welke extreme kwetsbaarheid en risico op geweld ontheemden in het gebied moeten leven.

Door botsingen tussen het Congolese leger, M23 en de vele gewapende groepen in Noord-Kivu sloegen sinds maart 2022 meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Meer dan 600.000 hebben hun toevlucht gezocht in vaak overvolle en onhygiënische kampen aan de rand van de stad Goma.

Tussen 17 en 30 april 2023 behandelden de teams van AZG 674 slachtoffers van seksueel geweld in de kampen van Bulengo, Lushagala, Kanyaruchinya, Eloime, Munigi en Rusayo. In Rusayo alleen al, een van de nieuwste en meest dichtbevolkte kampen ten westen van Goma hadden 360 mensen medische hulp nodig. Dit zijn enkel de cijfers die Artsen Zonder Grenzen optekende in kampen waar de organisatie actief is. De absolute cijfers van seksueel geweld liggen dus ongetwijfeld nog hoger.

Gemiddeld 48 nieuwe slachtoffers per dag

"Elke dag worden zien we gemiddeld 48 nieuwe slachtoffers van seksueel geweld in de kampen voor ontheemden", zegt Jason Rizzo, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Noord-Kivu. "Onze teams hebben maandenlang een groot aantal gevallen behandeld, maar nooit eerder op de catastrofale schaal van de afgelopen weken. Bijna 60% van de slachtoffers meldt zich binnen 72 uur na hun aanval, wat aantoont dat het om een aanhoudende medische en humanitaire noodsituatie gaat."

Bijna alle slachtoffers zijn vrouwen en de meesten vertellen dat ze zijn aangevallen tijdens het zoeken naar voedsel of brandhout buiten de vluchtelingenkampen. In Rusayo, Bulengo en Kanyaruchinya meldde ook meer dan de helft van de slachtoffers aangevallen te zijn door gewapende mannen.

"Toen we hier aankwamen, begon een van mijn kinderen tekenen van ondervoeding te vertonen. Ik kon niet toekijken en niets doen. Ik besloot naar het bos te gaan om hout te verzamelen om te verkopen, zodat ik eten kon kopen. Daar vielen bandieten me aan”, zegt een ontheemde vrouw die in het Rusayo-kamp woont.

Kritiek tekort aan humanitaire hulp

Ondanks de toenemende activiteiten van verschillende humanitaire en hulporganisaties de afgelopen weken, blijven de levensomstandigheden in de kampen rond Goma rampzalig. De mensen die er wonen beschikken zelfs niet over de meest elementaire levensbehoeften zoals voedsel, latrines, water en onderdak. Het kritieke tekort aan humanitaire hulp vergroot de kwetsbaarheid van ontheemden en vergroot het risico op geweld waarmee ze te maken kunnen krijgen.

"De levensomstandigheden in de kampen moeten dringend verbeteren, en toegang tot basisbehoeften zoals voedsel, water en sanitaire voorzieningen, zou gegarandeerd moeten zijn. En met name vrouwen hebben enorme nood aan maatregelen waardoor ze niet langer in gevaar zijn. ", zegt Rizzo.

AZG biedt gratis en vertrouwelijke medische en psychologische zorg aan alle slachtoffers van seksueel geweld in de belangrijkste ontheemdenkampen rond Goma. Om medische complicaties in verband met aanranding te voorkomen, is het van essentieel belang dat slachtoffers zich binnen 72 uur na de aanval melden bij een gezondheidscentrum om passende medische zorg te krijgen.

---

Over onze noodhulp

Sinds mei 2022 werken AZG-teams in kampen voor ontheemden rond Goma, waar ze gratis medische zorg verstrekken, schoon water leveren en latrines en douches bouwen waar ze het meest nodig zijn. AZG heeft ook gereageerd op uitbraken van cholera en mazelen in sommige kampen door gevallen te behandelen en vaccinatiecampagnes te organiseren. AZG-teams werken ook in Sake en Kayna in de provincie Noord-Kivu en in Minova in Zuid-Kivu om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren in deze gebieden, waar ook tienduizenden ontheemden hun toevlucht hebben gezocht. In Noord-Kivu blijft AZG gratis essentiële medische zorg verlenen in Rutshuru, Kibirizi, Bambo, Binza, Mweso, Masisi en Walikale.

 

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.