Donorconferentie Rohingya: AZG roept hulporganisaties op om hulp op te schalen

Artsen Zonder Grenzen vreest dat ziektes zullen uitbreken bij de 600.000 Rohingya die veiligheid gezocht hebben in Bangladesh als hulporganisaties ter plaatse hun hulp niet opschalen. Op de donorconferentie die vandaag plaatsvindt in Genève pleit Artsen Zonder Grenzen ervoor dat meer organisaties hulp bieden ter plaatse. “Deze donorconferentie moet een wake-up call zijn. Het is een kans om te mobiliseren en een tweede catastrofe voor die mensen te vermijden,” zegt Dr. Joanne Liu, die als internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen aanwezig is op de conferentie.

“In Kutupalong, waar Artsen Zonder Grenzen een medische structuur met 70 bedden heeft, behandelen onze teams dingen die normaal gezien niet mogen voorkomen, zoals volwassenen die bezwijken of sterven aan uitdroging, als gevolg van een simpele waterige diarree. In de bossen rondom de kampen in Kutupalong, waar enkele duizenden Rohingya’s verblijven, zijn bijna geen voorzieningen. De leefomstandigheden zijn er zeer slecht en de mensen zijn er heel kwetsbaar. Volledige families leven onder plastic zeilen in de modder, zonder toegang tot drinkbaar water, latrines, voedsel en medische zorg.”, volgens Dr. Liu.

“Het aantal vluchtelingen groeit nog elke dag aan en het zal zeker nog tot december duren om genoeg water en latrines te voorzien,” zegt Robert Onus, noodhulpcoördinator ter plaatse voor Artsen Zonder Grenzen.

Artsen Zonder Grenzen roept de regering van Bangladesh ook op om de toegang voor hulporganisaties te blijven garanderen om de basisnoden van de vluchtelingen in Cox’s bazar te voorzien.

Artsen Zonder Grenzen heeft haar hulpverlening in Cox’s Bazar, Bangladesh, uitgebreid en heeft al meer dan 30.000 patiënten behandeld. De organisatie werkt er momenteel met 1.000 medewerkers om medische zorg te bieden. Daarnaast bouwde de organisatie reeds 200 latrines, 34 boorputten en vervoert dagelijks 100 m³ water naar de kampen in Kutupalong.

Een pagina met getuigenissen over de crisis vindt u hier https://msf.exposure.co/bangladesh

Copyright foto's: Antonio Faccilongo

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.