Dodelijkste migratieroute ter wereld: zoek- en reddingsteams van Artsen Zonder Grenzen treffen 10 doden aan op boot in de Middellandse Zee

Dodelijkste migratieroute ter wereld: zoek- en reddingsteams van Artsen Zonder Grenzen treffen 10 doden aan op boot in de Middellandse Zee

Zoek- en reddingsteams van Artsen Zonder Grenzen hebben gisteren 10 mensen dood aangetroffen op een houten boot in de Centrale Middellandse Zee, nadat ze 186 anderen binnen 24 uur hadden gered.

Op 16 november trof een team van de Geo Barents – het zoek- en reddingsschip van Artsen Zonder Grenzen op de Middellandse Zee – tien mensen dood aan op het benedendek van een overvolle boot in nood, zo’n 30 zeemijl van de Libische kust. De Geo Barents, die door Alarm Phone en Seabird was uitgestuurd voor de boot in nood die water maakte, bereikte de boot te laat om deze tragedie te voorkomen.

Tijdens een uitdagende reddingsactie in de namiddag, waarbij 99 mensen van dezelfde boot werden gered, waarschuwden enkele overlevenden het team meteen dat er nog meer mensen opeengepakt zaten op het benedendek.  Daar trof het reddingsteam de levenloze lichamen aan van 10 mensen. De overlevenden vertelden het team van de Geo Barents dat deze mensen meer dan 13 uur hadden doorgebracht op het benauwde benedendek van de boot, in een bedwelmende brandstoflucht. De 10 mensen zijn vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen.

“Het kostte ons bijna twee uur, maar we hebben de 10 lichamen ook aan boord gebracht. Eenmaal aan land kunnen deze mensen een waardige begrafenis krijgen”, zegt Fulvia Conte, teamleader van de reddingsacties aan boord van de Geo Barents. “Dit is afschuwelijk en wraakroepend. Opnieuw sterven mensen op de Middellandse Zee, een tragedie die had kunnen worden voorkomen.

In totaal heeft de Geo Barents op 15 en 16 november in minder dan 24 uur drie reddingen uitgevoerd, in internationale wateren, voor de Maltese en Libische kust. Daarbij zijn 186 mensen veilig aan boord gebracht. Onder hen ook kleine kinderen (het jongste is 10 maanden oud), 61 minderjarigen en 34 vrouwen.  De mensen aan boord komen uit landen als Guinee, Nigeria, Ivoorkust, Somalië en Syrië. De Geo Barents gaat nu zo snel mogelijk op zoek naar een veilige haven, om deze groep extreem getraumatiseerde mensen van boord te laten gaan.

De mensen die gered zijn op 16 november vertonen tekenen van acute stress en trauma. Velen van hen hebben zware ervaringen opgedaan in Libië, van waaruit hun kleine houten boot vertrok. De meeste mensen zijn doodsbang na de hachelijke beproeving op zee. Sommigen moesten het dode lichaam identificeren van een jongere broer of een vriend die enkele uren eerder voor hun ogen was omgekomen.

"Op een dag als deze, waarop we 10 dode lichamen aan boord moeten brengen, zijn we eens te meer getuige van de onwil van Europa om levensreddend zoek- en reddingswerk te organiseren”, zegt Caroline Willemen, projectcoördinator op de Geo Barents. "Deze mensen lijden in Libië onder afschuwelijke omstandigheden waarbij hun mensenrechten geschonden worden. Vaak is vluchten over de Centrale Middellandse Zee hun enige uitweg, een ongelooflijk gevaarlijke reis om te ondernemen. Dit is de dodelijkste migratieroute ter wereld. Dat is beschamend.

Sinds de start van haar zoek- en reddingsactiviteiten in 2015 heeft Artsen Zonder Grenzen in totaal meer dan 82.000 mensen gered en bijgestaan. Het huidige zoek- en reddingsschip Geo Barents is actief sinds mei 2021 en vaart uit voor haar vijfde missie. Tot nu toe zijn dit jaar naar schatting 1.225 mensen omgekomen of vermist geraakt tijdens hun poging om de gevaarlijke tocht over het centrale deel van de Middellandse Zee te maken. Vandaag komen daar nog eens 10 mensen bij. Sinds 2014 zijn op deze route al 22.825 mensen vermist geraakt of omgekomen.

Contacteer ons
Elise Cartuyvels press officer, MSF
Elise Cartuyvels press officer, MSF
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.