De humanitaire medische nood in Oekraïne blijft onverminderd urgent

Kiev, 21 februari 2025 - Drie jaar nadat Russische troepen Oekraïne binnenvielen, waardoor een internationaal gewapend conflict dat in 2014 begon dramatisch escaleerde, dragen mensen nog steeds de last van de verwoestingen van de oorlog, zoals blijkt uit hun verloren levens, verloren ledematen en verloren huizen. De daaruit voortvloeiende medische humanitaire behoeften zijn duidelijker dan ooit. De druk op de medische diensten in Oekraïne is alleen maar toegenomen, verergerd door frequente aanvallen op ziekenhuizen, ambulances en medische structuren.

Sinds 2022 ziet Artsen zonder Grenzen (AZG) meer patiënten met oorlogstrauma's die vroegtijdige revalidatie nodig hebben, namelijk postamputatiefysiotherapie. Er is ook een toename van het aantal patiënten dat een behandeling voor posttraumatische stressstoornis nodig heeft. In gebieden dicht bij de frontlinies hebben sommige van de meest kwetsbaren, waaronder ouderen en mensen met chronische aandoeningen, door de dagelijkse beschietingen zeer beperkte toegang tot medische zorg.

Artsen zonder Grenzen heeft een project voor vroegtijdige revalidatie met centra in Cherkasy en Odesa, waar mensen na een gewelddadig trauma vroegtijdige postoperatieve fysiotherapie, geestelijke gezondheidszorg en verpleegkundige zorg krijgen. Artsen zonder Grenzen behandelde 755 patiënten in 2023 en 2024. Van het ene jaar op het andere was er een toename van 10% in het aantal patiënten dat postoperatieve zorg nodig had voor beenamputaties.

In 2024 werd bij de helft van alle patiënten in het project een posttraumatische stressstoornis of depressie vastgesteld. De behoefte aan geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne is groot. Naast de centra in Cherkasy en Odesa heeft Artsen zonder Grenzen een project opgezet voor posttraumatische stressstoornissen in Vinnytsia.

"De wreedheid van deze oorlog is niet afgenomen en de medische humanitaire behoeften zijn alleen maar complexer geworden. Zelfs als de oorlog morgen zou eindigen, zouden honderdduizenden mensen jarenlang fysiotherapie nodig hebben, of counseling voor posttraumatische stressstoornis. Om deze zorg te garanderen is een voortdurende humanitaire inzet nodig. Thomas Marchese, MSF Hoofd Programma's in Oekraïne

Vandaag de dag staat de Oekraïense gezondheidszorg onder enorme druk, waarbij een evenwicht moet worden gevonden tussen noodhulp en de voortdurende behoeften van patiënten die door de oorlog zijn getroffen. Al drie jaar lang zijn aanvallen met drones en raketten aan de orde van de dag, waarbij in sommige gevallen steden op meer dan 1000 kilometer van de frontlinie worden getroffen. Medische faciliteiten en systemen hebben zich moeten aanpassen aan het behandelen van patiënten in bunkers of kelders en aan frequente stroomonderbrekingen door aanvallen op de energie-infrastructuur.

Als reactie hierop zet Artsen zonder Grenzen ambulances in om patiënten over te brengen van overbelaste ziekenhuizen in de buurt van de frontlinie naar medische faciliteiten in Centraal- en West-Oekraïne met een grotere capaciteit. In de afgelopen drie jaar hebben AZG-ambulances meer dan 25.000 patiënten overgebracht, waarvan meer dan de helft met verwondingen veroorzaakt door gewelddadig trauma.

In 2024 zagen de mobiele kliniek- en ambulanceteams van AZG die dicht bij de frontlinies werken een aanzienlijke toename van verwijzingen voor patiënten met chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. In 2023 waren deze gevallen goed voor 24% van alle doorverwijzingen, wat steeg tot 33% in 2024. Door regelmatige beschietingen en stakingen is de toegang van AZG-teams echter niet gegarandeerd. Veel mensen met chronische aandoeningen zijn ouder en minder mobiel. In sommige gebieden zijn mensen in kelders of bunkers gaan wonen vanwege de hevige beschietingen.

"Voor sommige van de meest kwetsbare mensen is verhuizen geen optie. Niet iedereen is in staat om hun huis te verlaten en hun leven opnieuw te beginnen, maar door de voortdurende gevechten zijn deze mensen vaak afgesneden van medische zorg, net zoals medische teams van AZG soms niet naar bepaalde gebieden kunnen reizen door aanhoudende beschietingen." Thomas Marchese, MSF Hoofd Programma's in Oekraïne

Nu de oorlog in Oekraïne zijn vierde jaar ingaat, zien de teams van AZG hoe de humanitaire medische crisis elke dag dieper wordt. Het is duidelijk dat de Oekraïense gezondheidszorg sterk staat tegenover extreem geweld, maar de behoefte aan langdurige medische zorg en geestelijke gezondheidszorg is groter dan ooit. Zelfs als de oorlog morgen zou eindigen, zullen de langetermijneffecten op mensen - fysiek en psychologisch - nog jaren voortduren. De Oekraïense infrastructuur heeft ook enorme schade opgelopen en ziekenhuizen zijn rechtstreeks aangevallen. Honderdduizenden mensen zullen, lang nadat de laatste bom is gevallen, blijvende zorg, revalidatie en traumatherapie nodig hebben.

Artsen zonder Grenzen blijft werken in Oekraïne, dicht bij de frontlinies en verder weg, maar er is meer steun nodig.

Quentin Barrea

Press & Media FR, Médecins Sans Frontières

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.