De as van Moria is een tragische getuige van de verwaarlozing en het falen van de EU-lidstaten

De as van Moria is een tragische getuige van de verwaarlozing en het falen van de EU-lidstaten

Flash Quote Artsen Zonder Grenzen - Brand Moria, Lesbos

Afgelopen nacht zijn er verschillende branden uitgebroken in het vluchtelingenkamp van Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Bijna het volledige kamp is in vlammen opgegaan en ongeveer 12.000 mannen, vrouwen en kinderen moesten gedwongen op de vlucht, zonder idee waarheen of een veilige plek om de volgende nacht door te brengen. Gelukkig zijn er tot nu toe geen slachtoffers gemeld. De brand dwong Artsen Zonder Grenzen om alle medische diensten voor de vluchtelingenpopulatie te onderbreken, inclusief de kinderkliniek.

"Onze teams zagen dat de brand zich over Moria verspreidde en de hele nacht door woedde. Overal zagen we vlammen, gevolgd door een exodus van mensen, weg uit de brandende hel, zonder richting. Kinderen waren bang en ouders waren in shock. We zijn opgelucht dat er geen slachtoffers lijken te zijn en we werken nu aan de onmiddellijke behoeften van de mensen op de vlucht", zegt Marco Sandrone, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen op Lesbos.

Dat de brand net nu uitbrak is hoegenaamd geen verrassing. De inwoners van het kamp zitten al 5 jaar vast in onmenselijke, onveilige en onhygiënische omstandigheden, waarvan 5 maanden in een lockdown. Daarbovenop kwam vorige week de totaal onverantwoorde beslissing van de Griekse autoriteiten om het volledige kamp onder verplichte en strikte quarantaine te zetten, nadat de eerste COVID-19-patiënt onder de bewoners van het kamp werd bevestigd. Deze brand moet worden gezien als het tragische orgelpunt van een jarenlange orkestrering van menselijk leed dat het Europese en Griekse migratiebeleid met zich meebrengt.
Artsen Zonder Grenzen dringt er al wekenlang bij de Griekse gezondheids- en migratieautoriteiten op aan om een adequaat COVID-19-responsplan voor Moria op te zetten. De Griekse autoriteiten zijn er niet in geslaagd een dergelijke respons te ontwikkelen. De EU en haar lidstaten hebben de verantwoordelijkheid afgewezen en bijna niets gedaan om deze situatie op te lossen.

De as van Moria is een trieste getuige van die verwaarlozing en mislukking. We kunnen alleen maar hopen dat hetzelfde beleid van onmenselijke opsluiting niet uit deze as verrijst. Artsen Zonder Grenzen roept de Griekse autoriteiten op om onmiddellijk een noodplan aan te nemen en al deze mensen te evacueren naar een veilige plaats op het Griekse vasteland of andere Europese landen. De teams van Artsen Zonder Grenzen ter plekke staan klaar om de nodige noodhulp te verlenen. 

Te midden van de verwarring van de nachtelijke brand zijn er enkele opmerkingen gemaakt over de mogelijke oorsprong van de brand. Het is echter nog veel te vroeg om dit soort conclusies te trekken. We weten gewoon niet hoe of door wie de branden zijn ontstaan en de Griekse politie doet onderzoek. Ongegronde claims dreigen het onderzoek te schaden en kunnen ook worden geïnstrumentaliseerd of gemanipuleerd door verschillende partijen om de spanningen, die in Lesbos al hoog zijn, te verhogen.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.