Cycloon Madagaskar: medische gevolgen van overstromingen en vernieling tastbaar na doortocht Batsirai

Cycloon Madagaskar: medische gevolgen van overstromingen en vernieling tastbaar na doortocht Batsirai

De tropische cycloon Batsirai trof Madagaskar op 5 februari. Volgens het National Risk and Disaster Management Office (BNGRC) bedraagt het aanvankelijke aantal 94 doden en werden 116.000 mensen getroffen, maar deze cijfers zijn voorlopig aangezien veel gebieden nog steeds onbereikbaar zijn. Eerder deze week bezochten twee AZG-teams de getroffen gebieden om de behoeften te beoordelen en de hulpverlening te organiseren.

“De toestand van de wegen wordt slechter naarmate we verder komen”

In Fianarantsoa beschadigde Batsirai 25 gezondheidsstructuren en een deel van de stad is volledig ontoegankelijk nadat een brug is ingestort. In dit gebied heeft de bevolking de komende weken mogelijk geen toegang tot gezondheidszorg.

Verder naar het oosten richting het inslagpunt van de cycloon stelden onze teams de schade door de sterke cycloonwinden vast. “De staat van de wegen wordt steeds slechter en vele worden nog steeds schoongemaakt. De wegen zijn onstabiel, soms met een diep gat onder het asfalt, en kunnen elk moment instorten", legt Joaquin Noterdaeme, logistiek coördinator van Artsen Zonder Grenzen, uit.

Mananjary grotendeels verwoest

Mananjary, een stad die zwaar is getroffen door de cycloon, is grotendeels verwoest. "Het ziekenhuis functioneert niet meer, vijf gezondheidscentra zijn volledig verwoest in het gebied en de daken van 35 andere gebouwen zijn eraf geblazen. De ziekenhuispatiënten zijn geëvacueerd naar een kliniek die dringend is geopend om ze te ontvangen", vervolgt Joaquin Noterdaeme.

Nosy Varika, een kustplaats ongeveer 100 km ten noorden van Mananjary, is erg moeilijk toegankelijk vanwege het stijgende water en geblokkeerde wegen, waardoor de aankomst van reddingswerkers wordt vertraagd. Het ziekenhuis is verwoest en de stad zat gisteravond nog steeds zonder elektriciteit toen het AZG-team ter plaatse kwam. In de meest afgelegen gebieden moeten andere middelen worden ingezet om de beoordelingen voort te zetten: "we vertrekken per speedboot om bepaalde gezondheidscentra te bereiken die niet over de weg bereikbaar zijn, terwijl andere regio's alleen per motor bereikbaar zijn".

Een AZG-konvooi in het noorden van Nosy Varika, beladen met hygiëneproducten, had 3 veerboten nodig om de overstroomde wegen over te steken en uiteindelijk op 10 februari Masomeloka te bereiken. De dorpsapotheek stond onder water en het gezondheidscentrum werd getroffen door het stijgende water. Onze teams zagen veel schade aan de velden en fruitbomen, wat mogelijk kwalijke gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van voedsel.

Vrees voor verslechtering voedselsituatie

"In moeilijk bereikbare gebieden stijgt de prijs van rijst nu al, wat kan leiden tot een verslechtering van de voedselsituatie als er niets wordt gedaan", besluit Joaquin Noterdaeme. "Het stijgende en stilstaande water maakt ons bang voor malaria-uitbraken in de komende weken. En we krijgen nu al berichten over een toename van het aantal gevallen van diarree en luchtweginfecties". De medische gevolgen van de overstromingen en de wijdverbreide vernietiging zijn al tastbaar.

In dit stadium worden nog beoordelingen uitgevoerd in de meest afgelegen gebieden en moeten de details van de activiteiten nog worden bepaald. We richten onze reactie op het verlenen van medische ondersteuning aan de getroffen gebieden, in samenwerking met andere organisaties die al ter plaatse zijn. De komende dagen wordt een komst van extra medicijnen en apparatuur verwacht.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.