Cycloon Idai, Mozambique: update AZG

Op 14 maart werd de oostkust van zuidelijk Afrika getroffen door de tropische cycloon Idai. Vooral de kuststad Beira – een stad met meer dan 500.000 inwoners – in Mozambique is zwaar gehavend. Winden tot 200 km per uur en hevige regenval hebben extreme verwoestingen aangericht langs de centrale kustlijn in de provincies Sofala, Zambezia en Inhambane.

Op 18 maart heeft de cycloon in en rond Beira:

  • 84 doden geëist
  • ten minste 1.500 gewonden gemaakt

Verwacht wordt dat het dodentol en aantal gewonden de komende dagen nog zal stijgen. In een bericht op 18 maart sprak de staatsomroep van Mozambique intussen van 1.000 doden.

 

Hele regio bijna volledig verwoest

- 90% van het gebied rond de stad Beira – tussen de steden Beira, Dondo en Chimoio – is verwoest, de hoofdwegen die naar Beira leiden zijn afgesloten, gebouwen zijn onder water komen te staan en zwaar beschadigd.

- stroomvoorzieningen en communicatielijnen in Beira en de omliggende gebieden zijn volledig vernietigd. Hierdoor is het moeilijk om de omvang van de ramp in te schatten.

- het ziekenhuis van Beira heeft ernstige schade geleden in verschillende afdelingen, waaronder het operatiekwartier. Alle 17 gezondheidscentra hebben hun dak verloren, met extra schade tot gevolg.

- de medische activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis van Beira, de gezondheidscentra en in de gemeenschap zijn volledig stopgezet.

- op 19 maart arriveert het eerste noodhulpteam in Beira om een inschatting van de ramp te maken: zij meten de schade op en de medische behoeften bij de bevolking.

- de belangrijkste zorg van Artsen Zonder Grenzen is het verzekeren van de continuïteit van de zorg en doorverwijzingen naar de gezondheidscentra. Ondertussen verwachten we dat de nood voor drinkbaar water en sanitaire hygiëne de komende dagen hoog zal blijven. Vooral de bevoorrading is een heuse uitdaging.

Volg op Twitter MSF Southern Africa en azgbelgie

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.