COVID-19 in Brazilië: Artsen Zonder Grenzen breidt activiteiten uit

De internationale medische organisatie breidt haar werk in de staat Amazonas uit in een respons op de COVID-19 pandemie.

Ondanks de relatief kleine bevolking behoort de staat Amazonas tot de regio's met het hoogste absolute aantal sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus in Brazilië. Tot nu toe zijn er minstens 1.780 mensen gestorven aan COVID-19. Het virus veroorzaakte niet alleen de ineenstorting van het gezondheidssysteem, maar ook van het begrafeniswezen in de staat. Artsen Zonder Grenzen begint met intensieve zorg voor ernstig zieke patiënten en medische isolatie voor patiënten met milde of matige symptomen en substantiële gezondheidspromotie in de stad en op het platteland. 

De lokale ziekenhuizen in Manaus - de hoofdstad van de staat Amazonas - hebben hun aantal bedden op intensieve zorg verhoogd, maar helaas blijven de sterftecijfers hoog. In de afgelopen weken hebben die in de hoofdstad en in de hele staat een alarmerend niveau bereikt. Om het aantal sterfgevallen te verlagen, zal Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis Hospital 28 de Agosto gaan werken. De teams zullen er 12 bedden op intensieve zorg en 36 bedden voor matige gevallen beheren en medisch personeel inzetten. Artsen Zonder Grenzen bereidt zich ook voor om andere ziekenhuizen in de stad op soortgelijke wijze te ondersteunen.

Artsen Zonder Grenzen heeft al in zes opvangcentra voor vluchtelingen en daklozen in Manaus gewerkt aan gezondheidspromotie, hygiëneondersteuning om COVID-19 overdracht te helpen voorkomen en medische consulten en screening om mensen te identificeren die mogelijk besmet zijn. Tegen het einde van deze week zal Artsen Zonder Grenzen, in samenwerking met de staatsregering, een isolatie- en observatiecentrum opzetten voor kwetsbare mensen met mildere symptomen, die niet in het ziekenhuis hoeven te worden opgenomen.

De teams van Artsen Zonder Grenzen zullen deze week ook in afgelegen gebieden van het Amazonegebied een respons lanceren om de kwaliteit van de medische zorg voor patiënten met gematigde en ernstige gevallen van COVID-19 te ondersteunen. De gezondheid van de inheemse gemeenschappen die moeite hebben om de gezondheidszorg te bereiken, is van groot belang. Artsen Zonder Grenzen overlegt met inheemse leiders en organisaties om de hulp aan deze gemeenschappen te begeleiden. "De situatie in het Amazonegebied is zeer zorgwekkend. We geloven dat ons werk een verschil kan maken en we doen ons best om zo snel mogelijk te beginnen met werken", aldus dokter Cecilia Hirata, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. 

Het vertragen van de verspreiding van COVID-19 is een ander belangrijk onderdeel van de reactie van Artsen Zonder Grenzen in de staat Amazonas. Door de snelheid waarmee mensen besmet raken te verminderen, zal het aantal ernstig zieke patiënten die tegelijkertijd medische zorg nodig hebben, afnemen, waardoor de druk op het gezondheidssysteem afneemt. Daarom is gezondheidsbevordering met het oog op de verspreiding van correcte informatie over preventieve maatregelen essentieel. Artsen Zonder Grenzen is van plan haar activiteiten op het gebied van gezondheidsbevordering zowel in de stad als op het platteland uit te breiden. Om mensen te bereiken die in afgelegen gebieden wonen, bereiden de teams zich voor om opleidingen te geven aan de leiders van de gemeenschappen die deze kennis kunnen doorgeven aan hun gemeenschappen.

Artsen Zonder Grenzen werkt in meer dan 70 landen over de hele wereld om te reageren op de nieuwe pandemie van het coronavirus. Artsen Zonder Grenzen werd bijna 50 jaar geleden opgericht en ondervindt momenteel een van de grootste uitdagingen in haar geschiedenis, met een enorme vraag naar haar medische humanitaire hulp. In Brazilië reageert Artsen Zonder Grenzen, naast Manaus, op COVID-19 in de steden São Paulo, Rio de Janeiro en Boa Vista.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.